Türk siyasetine damga vuran isimlerden olan ve MHP'nin kurucu lideri merhum Alparslan Türkeş katıldığı bir televizyon programında Fransızlara karşı Cezayir'e verdiği desteği çarpıcı bir dille ortaya koymuştu.

'SİLAHLARI BEN GÖNDERDİM'

Katılımcılardan bir isim ''Cezayirlilerin İstiklal harbi sırasında Cezayir'e silah yolladık ama bunu kimse bilmiyor. Cezayirliler bile bilmiyor.'' ifadeleri üzerine Türkeş, ''Silahları ben gönderdim'' ifadelerini kullanınca diğer katılımcılara şaşkına döndü.

'FRANSA VE TÜRK HÜKUMETİNE KARŞI CEZAYİR'İN YANINDA DURDUK'

Açıklamalarına devam eden Türkeş, Libya'dan gelen istek üzerine, Libya üzerinden Cezayir'e 20 bin tüfek 200 top gönderdiğini belirterek ''Türk Hükumetleri Fransa'nın tarafını tutuyordu. Birleşmiş Milletler'de de Cezayir aleyhinde, Fransa'nın lehinde oy kullanılıyordu. Buna rağmen bu kararları aldık ve bunu ilk biz değiştirdik. Fransa bize sürekli karşı çıktı ama biz kabul etmedik. Cezayir bizim vatanımızın bir parçasıydı. Siz bizden orayı istila ederek aldınız. Orada yaşayanlar da bizim kardeşlerimizdir. Hem din hem de kan bağı olarak kardeşimizdir ve Cezayirliler esaretten kurtulmak istiyorlar, bağımsız olmak istiyorlar. Bu her milletin hakkıdır. O bakımdan onların da hür ve bağımsız olmaları lazımdı. Birleşmiş Milletlerle de bu yönde faaliyet göstereceğiz.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

6 YILLIK SAVAŞIN ARDINDAN ZAFER

1954-1962 yılları arasında tam 8 yıl süren Cezayir Bağımsızlık Savaşı sonucunda Cezayir bağımsızlığını ilan etmişti. Fransızlara karşı verilen mücadele sonucunda bir dönem Osmanlı toprağı olan Cezayir artık sömürge kolonisi olmaktan çıktı.

Habervakti