Türkiye'de fidan dikim kampanya ve etkinliklerinin sayısı giderek artıyor. Bu çalışmaların rağbet görmesiyle beraber insanların kafasında, "Türkiye'de fidan dikimi için en uygun tarih hangisidir? Kasım ayında fidan dikilir mi?" soruları oluştu.

TÜRKİYE'DE FİDAN DİKİMİ İÇİN EN UYGUN TARİH HANGİSİDİR?

Ziraat Teknikeri ve sera sahibi Serkan Dişdiş ile yapılan bir ropörtajda Dişdiş, fidan dikimi için en uygun tarihin Kasım ayı olduğunu aktarırken, "Şu anda meyve fidanı satışlarımız artmaya başladı.  Sipariş almaya başladık. Bu dönemde dikilmesi gereken fidanların hepsinin toprakla buluşması lazım. Kasım ayı ve Mart ayı aralığındaki bölüm,  fidan dikim zamanı olarak en önemli zaman. Çünkü bu dönemde fidanlar kök çalışması yapmaya başlıyor ve 4,5-5 aya yakın kök çalışması yaptığı için yazı bir o kadar risksiz ve en az zayiatla atlatıp gelişimine devam ediyor.  Biz, sürenin Şubat-Mart’a sarkıtılmasından yana değiliz.  Çünkü kök gelişim süresi her geçen gün kısalıyor. Kasım ayı sonunda ilk parti fidanlarımız geldiğinde, direkt satışa başlıyoruz." dedi.

"FİDAN DİKİMİ İÇİN EN İDEAL BİR AY..."

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'de telefonla katıldığı bir canlı yayında "Fidan dikme ayı Kasım ayıdır. Ülkemiz için fidan dikilmesi acısından ideal bir aydır.  Bu bilimsel olarak da kesin olarak belirlenmiştir." dedi.