Habervakti muhabiri Eyüp Güzel, direk uçuşlarla 6 saat süren Çad'a giderek 9 gün boyunca orada Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının insani yardım faaliyetlerini inceledi.

Orta Afrika’nın en mağdur ülkelerinden biri olan ve Fransızların işgaline maruz kalan Çad, 2021 Mayıs ayında bir darbe girişimiyle sarsılmıştı. Öyle ki Cumhurbaşkanı İdris Debi, darbeciler tarafından öldürülmüştü. Darbe girişimi çeşitli aşiretlerin de desteği alınarak muvazzaf ve emekli generaller tarafından gerçekleştirilmişti. Darbe girişiminin arkasında Fransızların olduğu ifade ediliyor. Çünkü öldürülen Cumhurbaşkanının son zamanlarda ülkedeki Fransız lobilerinin isteklerine itiraz ettiği biliniyor.

1960’larda ülkede Fransız sömürgeciliğine karşı her ne kadar bağımsızlık ilan edilmiş olsa da bu durum pratikte pek zemin kazanmış gibi görünmüyor. Sömürgenin tesiri halen devam etmektedir.

1800’lü yıllarda başlayan ilk Fransız işgali ve saldırıları çeşitli askeri ve istihbari operasyonlarla şiddetini arttırdı. Bu yoğun saldırı ve işgale karşı dönemin yöneticileri Osmanlı’dan yardım isteyince Osmanlı bölgeye askeri bir birlik yollar. Günümüzde Çad’ın Abeşe isimli şehrinde halen Osmanlı’nın yolladığı o birlikteki askerlerin torunları yaşamaktadır.

Çad, genel olarak Müslümanların ve Hıristiyanların yaşadığı bir ülke. Arapça ve Fransızca yaygın olarak kullanılırken bu iki dilin dışında 125’e yakın yerel dil bulunuyor.

Ülkemizden çeşitli sivil toplum kuruluşları insani yardım faaliyetleri olarak Çad’ın yolunu uzun yıllardır tutmaktadır. Ciddi manada su sorunu yaşayan yoksulluk ülkesi Çad’a açılan su kuyuları ile bölge insanı hasret kaldıkları temiz suya kavuşmaktadır. Su kuyularının yanı sıra gıda, sağlık ve eğitim yardımları da bölgede ciddi bir STK faaliyeti olarak hissedilmektedir.