Giovanni Giustiniani Kimdir? Giovanni Giustiniani nasıl ölmüştür? Giovanni Giustiniani'nin biyografisi...

Cenevizli bir denizciyken Bizans İmparatoru XI. Konstantinos'un yardım çağrılarına uyarak 29 Ocak 1453'te 700 kişilik özel ordusuyla birlikte şehri savunmak için Konstantinopolis'e gelmiştir.

İmparator kendisini Edirnekapı bölgesinde görevlendirir. Şehri savunmasına karşılık, fethin son günü savaşta yaralanan Giustiniani Longo aldığı kılıç darbesiyle ağır yaralandığından ötürü gemisine taşınınca, onun savaş alanını terk ettiğini fark eden adamları da mevzilerini terk ederek gemilerine dönmüş, bu durum savunma mevzilerinin seyrekleşmesine yol açmıştır.

Giovanni Giustiniani Longo'nun yaralanması, şehrin alınmasında önemli bir an olmuş; gelişen durumu fark eden ve iyi değerlendiren Fatih Sultan Mehmed, askerlerini daha da yüreklendirerek surları süratlice aşmalarını ve çeşitli kollardan şehre girmelerini sağlamıştır.

Giovanni Giustiniani Longo, aldığı yaradan dolayı şehri terk etmiştir. Gürz darbesi ya da bir okçu tarafından vurulduğu tahmin edilmektedir.

Giovanni ve adamları, Ceneviz gemilerine binmeyi başardılar ve o zamanki Ceneviz adası olan Sakız adasına gittiler. Fakat aldığı yaralardan dolayı adaya gelir gelmez öldü. Sakız Adası'ndaki San Domenico Kilisesi'ndeki mezarı (muhtemelen 1881'deki depremde) kayboldu.

Giovanni Giustiniani 1

XI. Konstantinos'un yardım talebi ve Giovanni Giustiniani'nin İstanbul'a gelişi!

Genç yaşta tahta çıkan ve periyodunun en büyük dehalarından önde gelen sultan 2. Mehmed'in en büyük amacı artık doğuda Hristiyanlığın son kalesi olan Bizans doğrusu Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u ele geçirmekti. Sayısız plan, sayısız hazırlık yapılmış oldu. Sonunda 6 Nisan 1453 günü İstanbul, o dönemki adıyla Konstantinopolis kuşatması başladı. 

İstanbul kuşatması aslına bakarsak yalnızca bir formaliteydi. Bizans uzun süredir Osmanlı akıncıları tarafınca bitik bir hale getirilmişti. Askerleri, parası hatta yemeği bile azdı. Küçük bir kaleye hapsolmuş ve artık gücü tükenmiş olan Bizans imparatoru XI. Konstantinos’un yardım istemekten başka çaresi kalmamıştı.

Sabahattin İsmail, Kıbrıs Türklerinin dünkü ve bugünkü düşmanlarını yazdı: Düşmanı unutunca Chabad'ı göremedik Sabahattin İsmail, Kıbrıs Türklerinin dünkü ve bugünkü düşmanlarını yazdı: Düşmanı unutunca Chabad'ı göremedik

Osmanlı’nın gücünden korkan batı, kuşatmaya karşı XI. Konstantinos’a pek yardım etmedi. Bir isim hariç, Giovanni Giustiniani.

Giovanni Giustiniani, Bizans imparatoru XI. Konstantinos’un yardım talebini duyunca derhal harekete geçti. Ceneviz devletinden tek kuruş yardım almadan kendi parasıyla tam 700 asker ve bu tarz şeyleri taşıyacak gemiler topladı. Ceneviz’den yola çıkarak 29 Ocak 1453 tarihinde Konstantinopolis’e geldi.

Giovanni Giustiniani tam bir askeri dehaydı ve askerlik yaşamı süresince mühim tecrübeler kazanmıştı. Kuşatma taktiklerini, kale savunmasının nasıl güçlendirileceğini ve en önemlisi denizi fazlaca iyi biliyordu. Kuşatma başlamadan ilkin İstanbul’da geçirdiği birkaç ay içinde kuvvetli bir savunma hazırladı. O olmasa bir ihtimal İstanbul’un fetih edilmesi fazlaca daha kısa sürecekti.

Giovanni Giustiniani 2

Giovanni Giustiniani'nin yaralanması

29 Mayıs 1453 günü doğrusu kuşatmanın son günü, Giovanni Giustiniani yaralandı. Tam olarak nasıl olduğu bilinmiyor fakat ya şarapnel parçası ile ya okla vurularak ya da gürz darbesi ile yaralandığı tahmin ediliyor.  Giovanni Giustiniani’nin yaralanarak cephe gerisine taşınması ile beraber ortalık karıştı.

Liderlerini yanlarında göremeyen askerler aniden düzenlerini bozdular. Öldüğü haberleri ise tüm savunma hattının yıkılmasına neden oldu. II. Mehmed hızla bu durumu fark etti ve tüm askerleri dağılan savunma hattının olduğu bölgeye gönderdi.

Sonucu biliyoruz; 29 Mayıs 1453 günü Konstantinopolis düştü, İstanbul fethedildi ve II. Mehmed, Fatih Sultan Mehmet oldu.

Giovanni Giustiniani'ye ne oldu?

Giovanni Giustiniani oldukça ağır bir halde yaralanmıştı. Yanına alabildiği kadar askerini alıp en yakın gemiye bindi ve İstanbul’dan uzaklaştı. En yakında bulunan güvenli bir liman olan Sakız Adası’na demir attı. Adaya vardıktan sonraki birkaç gün içinde de ağır yaraları sebebiyle öldü ve Sakız Adası’na gömüldü. 1881 senesinde yaşanmış olan bir depremde Giovanni Giustiniani’nin mezarı kayboldu.