Bakan Işıkhan, 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin net 17 bin 2 Türk lirası olacağını duyurdu. 

TÜRK-İŞ: TALEBİMİZ 18 BİN LİRAYDI

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bizim talebimiz 18 bin liraydı. Yılda 2 kez artış bekliyorduk. Fiyat artışları ortada pazarda, markette. Burada talebimizi söylemiş olduk. Sayın bakanın ve işveren temsilcisinin imkanı bu şekilde, kendilerine teşekkür ederiz.

İŞ DÜNYASINDAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Yeni asgari ücretle ilgili iş dünyasından ise peş peşe açıklamalar geldi. 

 İşte yeni asgari ücretin iş dünyasına yansımaları.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Genel Başkanı Orhan Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıkladığı asgari ücret kararını değerlendirdi. 

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

BEKLEDİĞİMİZ, MAKUL KARŞILADIĞIMIZ BİR ORAN OLDU

"Öncelikle işveren ve işçi tarafının ortak bir mutabakatla anlaşılmış olması son derece memnuniyet verici. 

'MAKUL KARŞILADIĞIMIZ BİR ORANDIR'

700 TL devlet desteği ile yüzde 49 artışla net 17 bin 02’TL olan asgari ücreti enflasyonist bir ortamda iş insanları olarak beklediğimiz, makul karşıladığımız bir orandır. Bu artışla birlikte enflasyonla olan mücadelemizin devam ederek vatandaşlarımızın enflasyona karşı ezdirilmemesi temennimizdir. 

'ALIM GÜCÜNÜ GÜÇLENDİRECEKTİR'

Bu konuda tavizsiz verilecek olan mücadele hem vatandaşlarımızın alım gücünü güçlendirecektir hem de ekonomide normalleşme sağlanacaktır. 

'VATANDAŞIN CEBİNE GÖZ DİKENLER EN AĞIR MALİ CEZALARA ÇARPTIRILMALI'

Özellikle enflasyona karşı vatandaşlarımızın edindirilmemesi üzerine fedakârca alınan yeni asgari ücret kararını suiistimal ederek vatandaşın cebine göz dikenlere göz açtırılmamalı bunu suiistimal edenler en ağır mali cezalara çarptırılmalıdır.

Yeni asgari ücret hayırlı ve bereketli olsun. 
Sürecin ortak bir noktada sonuçlanmasına vesile lan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan olmak üzere, Sayın Bakanımıza ve komisyonun değerli üyelerine şükranlarımızı sunuyorum.

İTO'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç yeni asgari ücret rakamıyla ilgili açıklamada bulundu.

Avdagiç, "2024 yılına ilişkin asgari ücretin çalışanlarımızın refahına, firmalarımıza ve ülkemizin kalkınmasına olumlu katkılar vermesini diliyorum. Hayırlı olsun." dedi.

İDMİB

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca: 

Çalışanlarımızın mağdur olmaması ve refah içinde yaşamaları hepimizin ortak arzusu. Üretimi ve ihracatı artırma hedefimize çalışanlarımızla birlikte takım halinde yürüyoruz. Ancak, geldiğimiz noktada yapılan ücret artışları çalışanlar açısından anlamını kaybederken, işveren tarafında ise tam tersi bir durum yaratıyor. 

'ASGARİ ÜCRETLİN KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR KARŞISINDAKİ GERİLEMESİ SÜRÜYOR'

Bakıldığında yapılan zamlara rağmen asgari ücretin kişi başına milli gelir karşısındaki gerilemesi sürüyor. Yani, asgari ücretlinin alım gücü artışa rağmen her geçen gün azalıyor. Ancak, işveren tarafında etkileri daha farklı oluyor. Yapılan asgari ücret artışının etkilerini özellikle emek yoğun sektörler olan tekstil, hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde göreceğiz. Son birkaç yılda asgari ücrete yapılan artışı sanayiciler ve ihracatçılar olarak maliyetlere yansıtabilmiştik. Çünkü, artan iç talebin yanında ihracatımız da güçlü seyrediyordu.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ

2023’le birlikte başlayan süreçte ise sanayi üretiminde ve ihracatta düşüşler yaşanmaya başladı. Dünyada rekabet gücümüzün azaldığı, ihracat pazarlarımızın daraldığı, ithalatın arttığı bir dönemde, çalışan giderlerini nasıl yöneteceğimiz konusunda zorlanacağımızı düşünüyorum. Asgari ücrette tek seferlik artış yapılmasının ise işveren açısından yıllık maliyetleri belirleme noktasında faydalı olacağı kanaatindeyim. Öte yandan, asgari ücrette yapısal bir değişikliğe gidilmesi de yararlı olabilir. Ayrıca, bölgesel bir asgari ücret belirleneceği gibi, İstanbul ile diğer şehirlerde asgari ücretin farklılaşması hususu da masaya yatırılabilir.

MİB

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya: 

'ALIM GÜCÜ DÜŞEN ÇALIŞANLARIMIZIN MAAŞLARINDA BİR DÜZENLEME YAPILMASI ELZEMDİ'

Son dönemlerde enflasyonda ciddi bir artış süreci yaşandı. Değişen ekonomi yönetimi ile birlikte enflasyonla ciddi bir mücadele başladı. Ancak gelinen noktada alım gücü düşen çalışanlarımızın maaşlarında bir düzenleme yapılması elzemdi. 

'ASGARİ ÜCRETTE ARTIŞLA BİRLİKTE ÇALIŞANLARIMIZIIZN BİR NEBZE OLSUN RAHATLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Asgari ücrette yapılan artışla birlikte çalışanlarımızın bir nebze olsun rahatlayacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan bakıldığında ise asgari ücretin işveren kesiminde oluşturduğu bir maliyet var. Dünyada ağırlaşan şartlar, daralan ihracat pazarları, sertleşen rekabet ortamı, yükselen maliyetler göz önüne alındığında ihracatçıların önünde daha zor bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.

Bu noktada işveren tarafında oluşan maliyet baskısının azalması ve rekabet gücümüzü kaybetmemek adına devletimizden çok daha ciddi boyutlarda destek bekliyoruz. İhracatçılar olarak devletimizden aldığımız güçle üretimi, ihracatı ve istihdamı artırmak için elimizden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğiz.

İDDMİB

Dava adamı Şevket Yılmaz, vefatının birinci yılında rahmetle anılıyor Dava adamı Şevket Yılmaz, vefatının birinci yılında rahmetle anılıyor

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu: 

'ASGARİ ÜCRETTE YAPILAN ARTIŞ ÇOK KIYMETLİ'

Asgari ücrete yapılan artış ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği bu zor süreçte çok kıymetli. Bu noktada ülkenin üreten gücü olarak her daim çalışanlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Çalışanlarımızın refah seviyesinin yükselmesi, alım gücünün artması en büyük temennimiz. 

Ancak, işveren tarafında da devletimizden destek bekliyoruz. Özellikle işveren katkı payları noktasında yılın ilk 6 ayında dahi olsa rakamların yükseltilmesi faydalı olacaktır. Bu destek, biz sanayici ve ihracatçılar için çok kıymetli. Bunun dışında özellikle deprem bölgesindeki sanayi kuruluşları için ekstra bir desteğin sunulmasının büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz. Ülkesi için çalışan, ülkesi için üreten ve istihdam sağlayan ihracatçılar olarak üretimin, ihracatın ve istihdamın daha da artmasına yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.

İHBİR

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı:

'REFAH SEVİYELERİNİN DAHA DA YÜKSELMESİ EN BÜYÜK DİLEKLERİMİZ ARASINDA'

Çalışanlarımızın yüksek enflasyona karşı alım gücünün düştüğü bu ortamda yapılan artışın hayırlı olmasını diliyorum. Çalışanlarımızın kazançlarının artması, refah seviyelerinin daha da yükselmesi en büyük dileklerimiz arasında. Asgari ücretteki artışın anlamlı olabilmesi de enflasyonun dizginlenmesinden geçiyor. 

Ekonomi yönetimimizin bu yönde yaptığı çalışmaları da takdirle takip ediyoruz. İşverenler olarak çalışanlarımızın her zaman yanında yer almaya devam edeceğiz. Öte yandan, ihracatçılar olarak da bazı beklentilerimizin olduğunu söylemeliyiz. Dünyada rekabetçi yapımızla ön plana çıkıyoruz. Artan maliyetler, dünyada yaşanan gelişmeler ve değişen ihracat pazarları göz önüne alındığında rekabet gücümüzü kaybetmemek adına devletimizden destek bekliyoruz. İstihdam maliyetleri, işverenlerin rekabet gücünü doğrudan etkileyen bir faktör. Bu aşamada asgari ücret desteğinin devamı çok kıymetli.

İTHİB

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz:  

'YENİ ASGARİ ÜCRETİN ÜLKEMİZE HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM'

Yeni asgari ücretin başta çalışanlarımız olmak üzere ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Enflasyonist bir dönemden geçerken, çalışanları mağdur etmemek için gösterilen çabayı takdirle karşılıyoruz. Ülkesi için çalışan sanayiciler ve ihracatçılar olarak ekonominin gerçekleri göz önünde bulundurularak işverenlerin üzerindeki yükün de göz ardı edilmemesinin çok önemli olduğunu söylememiz gerekiyor.

'ASGARİ ÜCRETTE YAŞANAN ARTIŞ ÜRETİM MALİYETLERİMİZİ ARTIRIYOR'

Bununla birlikte küresel ölçekte yaşanan talep daralmasıyla sektörümüzde üretimin azalması söz konusu. Asgari ücrette yaşanan artış, üretim maliyetlerimizi artırıyor ancak bunu ihraç fiyatlarına yansıtamıyoruz. Artan maliyetlerle birlikte dünyanın en büyük beşinci tekstil ihracatçısı konumunda bulunan Türkiye’nin rekabetteki gücünü kaybetmemesinin çok önemli olduğunu da vurgulamak isterim. 

Bu çerçevede özellikle imalat sanayiindeki sektörlerde asgari ücret üzerindeki vergi yükü gibi bazı ilave maliyet unsurların işverene yansıtılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Böylelikle hem işçimiz kazanır hem de işveren en azından maliyetlerini rasyonel seviyelere indirebilir.

İHİB

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler:

Asgari ücrete yapılan artış, çalışanların refahı açısından oldukça önemli. Alım gücünün düştüğü bir dönemde yapılan artışla çalışanlarımızın bir nebze olsun rahatlayacağına inanıyoruz. Ülke olarak üretimimizi ve ihracatımızı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Burada sanayiciler ve çalışanlar kol kola yürüyoruz. Çalışanlarımızın alım gücünün artması ne kadar önemliyse, işverenlerin de desteklenmesi bir o kadar değerli. Döviz kurlarının enflasyon oranında artmadığı düşünüldüğünde ihracatçının rekabet gücünü kaybetmemesi için verilen desteklerin artmasının çok önemli olduğunu vurgulamalıyız. Bir denge üzerinde ilerlenilmesi ülkenin gelişimi için çok kritik.