Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı’na üyeliğini resmen onayladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Aliyev’in, Azerbaycan'ın D-8 üyeliğini kabul eden kararnameyi imzaladığı bildirildi.
Azerbaycan, Mısır’ın başkenti Kahire’de 19 Aralık 2024’te düzenlenen 11. D-8 Zirvesi’nde oybirliğiyle teşkilata kabul edilmişti.
D-8 Teşkilatı ve Erbakan'ın Mirası
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı, 15 Haziran 1997’de dönemin Türkiye Başbakanı Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde İstanbul’da kuruldu. Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve şimdi Azerbaycan’ın üye olduğu teşkilatın merkezi İstanbul'da bulunuyor.
Toplam nüfusu yaklaşık 1,2 milyarı aşan D-8 ülkelerinin, 2,3 trilyon doları geçen dış ticaret hacmiyle küresel ticaretin yüzde 5’ini oluşturduğu ifade ediliyor.
D-8, üye ülkeler arasında adalet, eşitlik, iş birliği ve barışı esas alırken, çatışma yerine diyalogu savunuyor. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini, ticaret hacminin artırılmasını ve İslam dünyasının küresel karar mekanizmalarında güçlü şekilde temsil edilmesini amaçlıyor.
Teşkilatın faaliyet alanları arasında ticaret, tarım, gıda güvenliği, sanayi, enerji, ulaştırma ve sağlık yer alırken, turizm alanında da çalışmalar yürütülüyor.
Erbakan: “Yeni Bir Dünya İçin D-8”
Merhum Başbakan Necmettin Erbakan, D-8'in kuruluşunu "20. yüzyılın en kıymetli mirası" olarak nitelendirmiş, bu oluşumun dünyada barış ve adaletin tesisi için tarihi bir adım olduğunu vurgulamıştı.
Erbakan, "D-8’lerin kurulması, baştan sona savaşlarla geçen bir asrın sonunda, aydınlığa açılan kapıdır" diyerek, İslam dünyasının dayanışma içinde yeni bir dünya düzeni kurması gerektiğini ifade etmişti.
D-8, 2014 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından "Gözlemci Statüsü"ne de layık görülmüştü.
Azerbaycan’ın katılımıyla güç kazanan D-8, İslam dünyasının birlik ve iş birliği yolunda attığı en önemli adımlardan biri olmayı sürdürüyor.