Bankalarda hesabı açmak kolaydır, çünkü bankalar kendilerine müşteri kazandırırken çok rahat işlemler uygular ve sizin için gereklilik ne ise yardımcı olmaya çalışırlar. Fakat banka hesabınız kapatmak istediğinizde, bankalara adeta 'ayak sürer' ve işinizi zorlaştırırlar. Halihazırdaki müşterilerini kaybetmek istemezler.

NEDEN KULLANMADIĞIM BANKA HESABINI KAPATMALIYIM?

Kullanmadığınız banka hesabınızı kapatmanız faydanıza olur. Çünkü hesapların içerisinde paranız bulunsa da bulunmasa da bazı komisyon ücretlerine tabi olursunuz. Hesabınız kapanmadığı sürece bu işlem devam eder. Eğer hesabınızda paranız yoksa yıllık hesap işletim ücreti kesilemez. Eğer hesabınıza para yatırırsanız, bu ücret sizden tahsil edilebilir. Ayrıca bu komisyonlar birikir ve kapattırmak istediğinizde karşınıza çıkarak da sıkıntı oluşturabilir. Bu yüzden atıl kalan banka hesaplarını hemen kapatmanız faydanıza olur.

BANKA HESABI NASIL KAPATILIR?

Banka müşterilerinin hesaplarını kapaması için izlenmesi gereken yollar farklılık gösterir.

Banka hesabı kapatmadan önce dikkat edeceğimiz hususlar şunlardır;

- Hesabınızda ödenmemiş borç bulunmadığından emin olun.

- Hesabınızı kullanmadığınız süreç 6 ay veya 1 yılı geçtiyse, bankanızla iletişime geçerek hesap kapattırma işlemlerinizi başlatın.

- Hesabınızda bakiye bulunmadığından emin olun. Bakiye bulunuyorsa, tutarı ATM veya şubeler aracılığıyla çekin.

- Hesabınızda otomatik ödeme talimatının aktif olarak kullanılmadığından emin olun. Otomatik ödeme talimatı hesabınızda ayarlıysa, bu işlemi iptal ettirin.

- Hesabınızı kapattırmak için yaptığınız başvuruda hesap işletim ücreti talep ediliyorsa, bu ücreti bankanıza ödeyin.

BANKA HESABI KAPATMA YÖNTEMLERİ

- Hesabın açıldığı banka şubesine giderek yüz yüze görüşerek kapatmak

- Dilekçe ile banka hesabı kapatmak

- İntenet bankacılığı üzerinden kapatmak 

- Bağlı olduğu bankanın müşteri hizmetlerini arayarak hesabı kapatmak

Hesabın açıldığı banka şubesine giderek yüz yüze görüşerek nasıl kapatılır?

Banka hesabınızı kapatabilmeniz için hangi şubeye bağlıysanız orası ile iletişime geçmeniz gereklidir. Şubeye gitmeniz ve sizinle ilgilenen müşteri temsilcisiyle görüşmeniz gereklidir. Müşteri temsilcinize hangi hesapları kapatmak istiyorsanız belirtmeli ve bunun için gerekli işlemlere başlatmalısınız. Müşteri temsilciniz; hesabınızı kapatmanıza dair sizden bir yazı isteyecektir. Yazdığınız bu hesap kapatma yazısı ya da talimatı sonrasında işlemlerinize başlar ve kapatıldığında da size bilgi verir. Eğer hesabınız üzerinde herhangi bir borç, otomatik ödeme talimatınız ya da kullandığınız farklı hizmetler mevcut değilse kapanması kolay olacaktır. Bunlar da mevcutsa bunlar içinde değişiklik ya da iptal talebi yapmanız gerekebilir. Hallolduktan sonra hesabınız kapanmış olur.

Dilekçe ile banka hesabı kapatma nasıl olur?

Eğer hesabınızın bulunduğu şube uzaksa ya da sizin gitmeye vaktiniz yoksa dilekçe ile de hesap kapatma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bankanın o şubesine yönelik yazdığınız hesap kapatma dilekçenizi, şubeye ulaştırarak işlemlerin başlamasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında ara ara kontrol etmeniz ve hesabınızın durumunu sorgulamanız önemlidir. Bankadan borcunuz olmadığına ve hesabınızın kapandığına dair yazı almaya özen göstermenizde fayda vardır. Bu yazılı belge elinize geçtiğinde, hesabınızı kapatmış olursunuz.

Dilekçeyle banka hesabı kapatmada dikkat edilmesi gereken hususlar: Bankanıza banka hesabı kapatma dilekçesi yazacaksanız, bu dilekçede kapatacağınız hesap numarasını ve hesabı kullanan kişinin isim ve soyadını belirtmeniz önemlidir. 

İntenet bankacılığı üzerinden hesap nasıl kapatılır?

Müşteri kendine ait şifreyle ve telefonuna özel gelen kodla giriş yaptığı intenet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden girdiği intenet bankacılığı sisteminden gerekli adımları atarak hesap kapatma işlemini gerçekleştirebilir. Bu işlem aynı şekilde bankaya ait ATM'ler üzerinden de gerçekleştirilebilir. Bu bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. İnternet bankacılığı ve ATM sizi, banka şubenize yönlendirebilir. 

İnternet Bankacılığı üzerinden hesap kapama adımları:

1- Müşterisi olduğunuz bankanın internet bankacılığı sistemine ulaşın ve müşteri hesabınıza giriş gerçekleştirin.

2- ’Hesaplarım’ sayfasına ulaşın. Hesap kapatma işleminizi internet şubelerinden yapabilmeniz için bu alanda birden çok hesaba sahip olmanız gerekiyor.

3- Hesap detayları bölümünün altında ‘Hesap Kapatma’ seçeneği çoklu hesap kullanan kullanıcılarda görüntülenecektir. Bu butona tıklayın.

4- Kapatmak istediğiniz hesap içeriklerini hesaplarınız arasından seçin ve hesabınızı kapatma işleminizi onaylayın.

5- Banka çoklu hesabınızda kapatmak istediğiniz hesabın talebini işleme alır. Böylelikle ileride banka hesap kapatma ücreti veya hesap işletim ücreti gibi kesintilerle karşı karşıya kalmamış olursunuz.

Müşteri Hizmetlerini Arayarak banka hesabı nasıl kapatılır?

Bağlı olduğu bankanın müşteri hizmetlerini arayarak hesap kapattırma işlemi için gereken numaralar tuşlandıktan sonra hesabınızı kapatmaya başlayabilirsiniz. Bu işlem her banka için geçerli olmayabilir. Bankadan bankaya işlem farklılıkları görülmektedir.

Kullanmadığımız banka hesabı kendiliğinden kapanır mı?

Kullanmadığınız banka hesapları bankalar nezdinde müşterilerin mağduriyet yaşamamaları adına dondurulmaktadır. Bu dondurma işlemi, hesabınızda yaklaşık 6 ay ile 1 yıl işlem yapılmaması durumunda devreye girer. Hesap, hesap sahibi tarafından bir başvuru gerçekleştirilmediği sürece dondurulmuş olarak bekletilir ancak kendiliğinden kapanmaz.