El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Beyaz Saray danışmanı basına yaptığı açıklamada ABD'nin "geçmişte" İsrail güçlerinin Gazze'de gerçekleştirdiği bazı eylemleri incelediğini ve "İsraillilerin uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiği herhangi bir olaya" rastlamadığını söyledi.

Bu yanıt, The Hill'in İrlanda doğumlu köşe yazarı Niall Stanage'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby'ye, ABD'nin İsrail işgaline hiçbir koşul öne sürmeden askeri yardım göndermeye nasıl devam ettiğine ilişkin sorduğu soruya geldi.

Kirby'ye aynı soru daha önce bir gazeteci tarafından da sorulmuş, o da ABD'nin İsrail’e yönelik “kaygılarını” birçok kez ilettiğini söyleyerek yanıt vermişti.

Bunun üzerine gazeteci, Kirby'nin cevabını fiili eylem değil sözlü taahhüt olarak nitelendirmiş, Kirby de "Biliyorum, onlara bir tür şart koşmamızı istiyorsunuz" şeklinde cevap vermişti.

Stanage ayrıca, Kirby'ye Beyaz Saray'ın neden İsrail'in silah kullanımına ilişkin herhangi bir koşul getirmediğini sordu.

Kirby, 8 Şubat'ta yayınlanan ve yönetimin politikasının "insan hakları ya da uluslararası insancıl hukuk ihlallerini kolaylaştırma ya da bunlara katkıda bulunma riski taşıyan silah transferlerini engellemek" olduğunu belirten bir başkanlık memorandumuna atıfta bulundu.

UNICEF Sözcüsünden korkunç açıklama: Refah'ta yeni mezarlıklar inşa edildiğini ve çocuklarla doldurulduğunu gördüm UNICEF Sözcüsünden korkunç açıklama: Refah'ta yeni mezarlıklar inşa edildiğini ve çocuklarla doldurulduğunu gördüm

Kirby, İsrail'in yardım görevlilerine yönelik 'kasıtlı' saldırısına dair kanıt olmadığını iddia etti

Stanage, İsrail'in bir gün önce Gazze'ye giden yardım görevlilerini hedef alan ve yedi kişinin ölümüne yol açan hava saldırısına atıfta bulunarak, "Gıda götüren insanlara füze atıp onları öldürmek uluslararası insancıl hukukun ihlali değil midir?" diye sordu.

Kirby yanıt olarak, İsrail’in bu saldırının bir "hata" olduğunu açıkça söylediğini kabul ederek başladı ve ardından bunun "kasıtlı bir saldırı" olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını savunarak şöyle devam etti: "Sorunuz, bu çok erken saatte, bunun kasıtlı bir saldırı olduğunu, neyi vurduklarını tam olarak bildiklerini, yardım görevlilerini vurduklarını ve bunu kasıtlı olarak yaptıklarını varsayıyor ve buna dair hiçbir kanıt yok."

Kirby, İsrail'in Uluslararası İnsancıl Hukuk ihlallerini reddediyor

El-Meyadin, İsrail'i savunmaya devam eden Kirby’nin, birçok uluslararası kuruluş ve resmi kaynağın bu tür vakaları belgelemesine rağmen İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını iddia ederek şunları söylediğini kaydetti: "Size hatırlatmak isterim ki efendim, olaylar meydana geldikçe incelemeye devam ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı'nın yürürlükte olan bir süreci var. Ve şu ana kadar, siz ve ben konuşurken, İsraillilerin uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiği herhangi bir olay bulamadılar."

Stanage, "Son beş-altı ay içinde uluslararası insancıl hukuku hiç ihlal etmediler mi?" sordu.

Kirby, "Dışişleri Bakanlığı geçmişteki olayları inceledi ve bu olaylardan herhangi birinin uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediğini henüz belirlemedi" diye cevap verdi.