İnsan ve doğa ilişkisi her zaman belirli bir seviyede devam etsede son yüzyıllarda insanın doğayı yenmeye çalışmasıyla beraber, kötü etkilenmiştir. Biyolojilk çeşitliliğin azalmasından, ormanlık alanların kesilmesine kadar birçok neden bu konu hakkında söylenebilir. Peki insan ve doğa ilişkisi nedir? Özellikleri nelerdir?

İNSAN VE DOĞA İLİŞKİSİ NEDİR?

İnsan ve doğa ilişkisi aralarında doğal ve beşeri unsurlar barındıran bir bağ olarak tanımlanabilir. 

Doğayı dört temel sistem oluşturur. Bunlar:

• Atmosfer (Hava küre)

• Hidrosfer (Su küre)

• Litosfer (Taş küre)

• Biyosfer (Canlı küre)'dir.

İNSANIN DOĞAYA ETKİLERİ NELERDİR?

*Yeraltı kaynaklarını işleyen insan, toprağa ve biyolojilk çeşitliliğe zarar vermiştir. Bunun sonucunda birçok hayvanın nesli tükenmiş veya tükenme noktasına gelmiştir.

* İnsan artan enerji ihtiyacını karşılamak için doğanın işleyişine uygun santraller kurmuştur. Rüzgar gülleri buna en güzel örneklerdendir.

*Ağaç kullanımının artması ormanlık lanların azalmasına sebep olmuştur. Bu sebeple bazı yerleşim bölgelerinde heyelan daha sık görülür hale gelmiştir. 

*İnsanlar gelişen sanayii ile birlikte havaya ve suya atılan atıklar, doğayı kirletmiş ve birçok canlı türü yaşam yerinden olmuştur.

İnsanın doğaya etkileri daha birçok madde ile artırılabilir.

DOĞANIN İNSANA ETKİLERİ?

*İnsan doğada hayatta kalmak için mağaraları kullanmış, hatta onları yontarak şekil vermiş ve böylece kendine barınak kurmuştur. Bu olaya verilebilecek en güzel örnek kapadokya'daki Peribacaları'dır.

*İnsanlar su kanallarını ulaşım hatları için kullanamaktadır. Aynı şekilde at, eşek, deve vb. hayvanlarda taşımacılık ve ulaşım için kullanılmaktaydı.

*İnsanlar soğuktan korunmak için, kalın postlu hayvanlardan yararlanmıştır.

*Toprak insanın çağlar boyu en yakın dostu olmuş ve insana çeşitli mahsülelr vermiştir. 

Doğanın insana etkileri örnekleri, yine insanın doğaya etkilerinde olduğu gibi artırılabilir.