Filistin devletinin tanınması yönünde adımlar atan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ülkesinde hedef tahtasına oturtuldu. Başbakan Sanchez, eşi Begona Gomez hakkında başlatılan "yolsuzluk" soruşturmasının ardından görevi bırakacağının sinyalini verdi. Haftanın geri kalanıyla ilgili programlarını iptal eden Sanchez, istifa etmeyi düşündüğünü söyledi.

İstifa planı: Kararını açıklayacak

2018'den beri İspanya'yı yöneten Pedro Sanchez, kendisi ve eşi Begona Gomez'in yaşadığı "saldırıların ciddiyetinin" kendisini pozisyonunu yeniden değerlendirmeye yönelttiğini belirtti. İspanyol lider, kararını pazartesi günü açıklayacağını söyledi.

Eşinin ticari işlerine soruşturma

Belçika Başbakanı açıkladı: AB'de İsrail'e karşı büyük darbe hazırlığı Belçika Başbakanı açıkladı: AB'de İsrail'e karşı büyük darbe hazırlığı

Sanchez'in açıklaması, Madrid mahkemesinin, liderinin Uluslararası Af Örgütü ile bağlantıları bulunan aşırı sağcı Manos Limpias'ın (Temiz Eller) şikayeti sonrasında Begona Gomez'in ticari işlerine ilişkin ön soruşturma başlatmasından saatler sonra geldi.

Başbakan Sanchez: Begona onurunu savunacak

Mektubunda, Manos Limpias'ın şikayetinin, siyasi eğilimlerini "açıkça sağcı ve aşırı sağ" olarak tanımladığı haber sitelerinin "iddia edilen haberlerine" dayandığını söyleyen Sanchez, şu ifadeleri kullandı:

Begona onurunu savunacak. Görünüşte skandal olan ama var olmayan gerçekleri açığa çıkarmak için adalet sistemiyle gerektiği kadar iş birliği yapacak.

"Zorbalık operasyonu yapıyorlar"

İspanya Başbakanı Sanchez, siyasi rakiplerini, özellikle de muhafazakar Halk Partisi'nin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo ve aşırı sağ Vox partisinin lideri Santiago Abascal'ı, "Manos Limpias ile iş birliği yapmakla" suçladı.

The Guardian'ın aktardığına göre Sanchez, söz konusu kesimin, "eşine saldırarak kişisel ve siyasi çöküntüye uğratmak" amacıyla "zorbalık operasyonu" başlattığını söyledi.

"Filistin devletini tanımaya hazırız"

İspanya olarak Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını söyleyen Pedro Sanchez, uluslararası toplumun da bu yönde adım atması gerektiğini, aksi halde Filistin'e yardım edemeyeceklerini belirtmişti.

Sanchez, "İspanya, Filistin devletini tanımaya hazır." diye konuşmuştu.

Sanchez'in iki devletli çözüm girişimi

Başbakan Sanchez, 11 ve 12 Nisan'da Polonya, Norveç, İrlanda ve 16 Nisan'da Slovenya'yı ziyaret etmişti. Filistin devletinin tanınması ve iki devletli çözüm hedefi doğrultusunda uluslararası barış konferansı düzenlenmesi için destek arıyordu.