Fonksiyonlarına göre şehirler nedir? Fonksiyonlarına göre şehirlerin özellikleri nedir? Fonksiyonlarına göre şehirler hangileridir? Fonksiyonlarına göre şehirlerin alt başlıkları nedir? Fonksiyonlarına göre şehirlerin etki alanları nelerdir?

FONKSİYONALRINA GÖRE ŞEHİRLER NEDİR? ETKİ ALANLARI NELERDİR?

Şehirler günümüzde büyük insan topluluklarını içinde barındırır. Kimi şehir çok büyük iken, kimi şehirler de çok küçüktür. Ancak her şehrin yerel düzelde veya, küresel düzeyde etki alanları vardır. Bu etki alanları; eğitim, dini, kültürel, spor, siyasi, politik, ekonomik olabilir. Örnek olarak verirsek, İstanbul ve Burdur kentleri turizm yönünden etki alanına sahiptir. Ancak İstanbulk küresel bir etki yaparken, Burdur yerel bir etki yapmaktadır. Bu örnekler sayısız şekilde artırılabilir.

Ülkeler, kalkınmalarını belirli bir plan çerçevesinde geliştirmek zorundadır. Bu amaçla nüfusun sayısını ve artış hızını, niteliğini (eğitim, üretim), niceliğini (sağlık ve doğurganlık), dağılışını (kır, kent, dış ülke) belirlemek için belirli aralıklarla nüfus sayımları yapar, nüfus politikaları belirlerler.

FONKSİYONLARINA GÖRE BAZI ŞEHİRLER: