Hamsin rüzgarları nedir? Hamsin rüzgarları nasıl oluşur? Hamsin rüzgarlarının özellikleri nelerdir? Hamsin rüzgarları nerelerde görülür?

HAMSİN RÜZGARLARI NEDİR? ÖZELLİKELRİ NEDİR?

Geçtiğimiz günlerde Ankara'nın Polatlı ilçesinde yaşanan toz bulutu bölgedeki vatandaşları olumsuz yönde etkilemişti. Hamsin rüzgarlarının bir örneği olan bu olay nedir?

Hamsin, Kuzey Afrika’da ile Arap Yarımadası’nda ve özellikle Mısır, Libya kıyılarında görülen, genellikle ilkbahar mevsiminde esen kuru, sıcak ve kum taneleri içinde barındıran bir rüzgar türüdür.

Hamsin rüzgarı, genellikle çölden esen sıcak, kuru ve toz yüklü rüzgarlar olarak bilinir. 

Hamsin nasıl oluşur sorusuna kısaca, Büyük Sahra’nın doğusu ile Doğu Akdeniz arasındaki basınç farklılıklarından oluşur şeklinde yanıt verilebilir. 

Şubat-Mayıs arasındaki süreçte Sahra çölünün doğusu yüksek basınç, Doğu Akdeniz ise alçak basınç kapsamındadır. Aksiyon merkezlerinin bu durumu, rüzgarın güneyden kuzeye doğru esmesini sağlar. Bu rüzgarın deri kuruması, nefes almada güçlük, bitkinlik gibi birçok olumsuz etkileri vardır. Rüzgar çok hızlı estiği zamanlarda taşıdığı kumlar ile birlikte kayaların aşınmasına da sebebiyet verir.