Steve Jobs adının geçtiği herhangi bir şeyin para etmesi yeni veya şaşırılacak bir durum değil, ancak bazen oturup düşünmemizi gerektiren durumlarla karşılaşmıyor değiliz. El yazısıyla yazılmış bir reklam metninin ve bazı resimlerin 175.000 dolardan fazla bir fiyata satılmasında olduğu gibi...

Bu metin ünlü Apple-1 bilgisayarı içindi ve 1976 yılına aitti. Jobs bilgisayarını satmaya çalışıyordu, bu yüzden The Byte Shop'ta bazı Polaroid fotoğraflar bile çektirdi. Ve bunlar, 30.000 dolar civarında tamamlanması beklenen bir müzayedede karşımıza çıktı.

Elbette bu tahmin biraz düşük kaldı. Kazanan teklif sahibi Apple tarihinin küçük bir dilimi için 175.759 dolar ödedi. Koleksiyonda ayrıca, Jobs'un 2011 yılında pankreas kanserinden ölümüne kadar geçen on yıllara yayılan ilişkisini detaylandıran bir kaynak mektubu da yer alıyor.

Koleksiyon, Apple hatıralarını büyük paralara dönüştürme geçmişine sahip bir müzayede evi olan RR Auction tarafından satıldı. Reklam metni, Apple Computer-1'in başlıca özelliklerini açıklarken, güç kaynakları, 8KB RAM ve monitöre bağlanmak için çıkışlarla birlikte geldiğini belirtiyor. Jobs, fiyatın "gerçek bir fırsat" olduğunu belirtiyor.

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız'ın 'Hacettepe'den mezun olmadığı açıklandı Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız'ın 'Hacettepe'den mezun olmadığı açıklandı

Ekteki Polaroid görüntüler de bilgisayarı çalışır halde gösteriyor, ancak Jobs bunların kamera kıpırdadığı için bulanık olduğunu belirtiyor.

MacBook Pro gibi modern Mac'lerin 1976 model Apple-1'den çok daha ileride olduğu doğru. Ama bu bilgisayar Apple'ın yeni yeni ayaklarının üzerinde durmaya başladığı bir dönemi temsil ediyordu. Hikayeye göre Jobs reklam kopyasını ve fotoğrafları 1976'da bir arkadaşına vermiş ve o da yıllar boyunca Apple'ın kurucu ortağıyla birlikte vakit geçirdiğini anlatmış.

Chip