Tedbir, Franco'nun iki torununun yanı sıra bazı üst düzey generallerin, bakanların soyundan gelenleri de etkiliyor.

Euronews Türkçe'nin haberine göre; yasa, "insanlığa karşı suç işleyenleri yüceltmeyi" Franco rejiminin kurbanlarını aşağılamakla eş tutuyor. 

Unvanların çoğu Franco tarafından sadakat için ödül olarak verildi. Yasadan etkilenen beş kişi, Franco'nun ölümünün ardından göreve gelen Kral 1. Juan Carlos I tarafından ünvan verilenler.  

"Lord olmaya devam edeceğim"

Meiras lordluğunu devralan Franco'nun en büyük torunu Francisco Franco Martinez-Bordiu, unvanın kaldırılmasını "herhangi bir pratik etkisi olmayan saçmalık" olarak nitelendirerek, "Hükümet tanımasa bile Meiras'ın Lordu olmaya devam edeceğim" dedi.

Tasarıdan etkilenenler arasında "faşist" Falange partisinin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera'nın akrabaları da bulunuyor. Sevilla ve Badajoz şehirlerinde sivillerin katledilmesi emrini veren generaller Gonzalo Queipo de Llano ve Juan Yagüe'nin torunlarından ünvanları geri alındı.

'Tarihi Bellek Yasası'nın devamı olan 'Demokratik Hafıza' yasası Franco döneminde 3 binden fazla belgelenmiş toplu mezara gömülen kurbanların aranmasını ve mezardan çıkarılmasının da yolunu açıyor. 

İspanya'yı 1939-1975 yılları arasında yöneten Franco döneminde yaşanan iç savaşta 500 bin kişi hayatını kaybetti .

2008 tarihli bir mahkeme kararına göre, savaş ve ardından gelen baskı sırasında "en az 114 bin sivil zorla kaybedildi."