HDP'nin ülkeyi erken seçime götürmek için toplu olarak istifa etmeyi planladığı iddiaları geçtiğimiz gün HDP bünyesinde yapılan toplantıyla güçlendi. Yaşanan gelişmelerin ardından, "Kaç vekil istifa ederse erken seçime gidilir?" sorusuna cevap arandı.

KAÇ VEKİL İSTİFA EDERSE ERKEN SEÇİME GİDİLİR?

Anayasa'nın 78'inci maddesinin gereği olarak TBMM vekillerinin bir kısmı ölüm yahut istifa gibi nedenlerle üyeliklerini sonlandırırsa ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim dönemi için bir defa ve genel seçimden otuz ay sonra yapılabiliyor. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tam sayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.

Üye tam sayısı olan 600'ün %5'i, 30 milletvekiline denk geliyor. Ancak Meclis'te ölüm ve milletvekilliğinin düşmesi nedeniyle zaten 11 eksik var ve sandalye sayısı 589'a indi. Bu durumda 19 milletvekilinin daha istifasıyla boş sandalye sayısının 30 milletvekiline ulaşması halinde 3 ay içinde ara seçim zorunlu oluyor; seçimin üzerinden 30 ay geçmesi kuralı geçerliliğini yitiriyor. HDP'nin bu zorunluluğu sağlayacak iki katı oranında, 62 sandalyesi bulunuyor.