Osmanlı'nın beylikten, devlete geçiş yaptığı dönemde tahta çıkan VI. İoannis Kantakuzenos, iç karışıklıklar ve savaşalrla mücadele etmiştir. İmparator Kantakuzen'in Osmanlılar için tarihteki yeri ayrıdır. Çünkü, Kantakuzen ikinci kızı olan Teodara'nın Orhan Beyle evlenmesini sağlayarak, Osmanlılar ile akraba olmuştur.

Peki VI. İoannis Kantakuzenos kimdir? VI. İoannis Kantakuzenos'un hayatı...

VI. İoannis Kantakuzenos 2

VI. İoannis Kantakuzenos kiliseyi idare ederken

1341’de imparator III. Andronikos ölünce dokuz yaşında olan oğlu V. Yannis Paleolog devleti yönetecek durumda değildi, vesayeti saray erkânı tarafından Kantakuzen’e verilmişti. Kantakuzen, çocuk imparatora vekaleti sebebi ile saltanat tacını giydiyse de bu durumdan hoşnut olmayan düşmanları tarafından Bizans sarayında ve komşu devletlerde entrikalar ve iç çekişmeler sürekli olarak devam eder oldu.

Bizans Patriği Yannis Kalekas Kantakuzeni aforoz etmişti, Kantakuzen naiplikten atılmıştı. Hatta hapsedilmiş bulunan 200 kadar akrabası öldürülmüştü. Kurtulan altı kişiden birisi de Bizans tarihçisi Dukas’ın büyük babası Mihail Dukas idi.

Kantakuzen İstanbul’dan kaçarak mücadelesini Trakya topraklarında sürdürüyordu. Önceleri düşmanlarına karşı Aydınoğlu Umur Bey’den yardım alarak ayakta kalabilen Kantakuzen; bir süre sonra Umur Bey’in kendi sıkıntıları dolayısıyla ondan yardım alamayınca Orhan Gazi ile irtibata geçti.

Orhan Gazi 5 bin, 6 bin hatta 10 bin kişilik kuvvetlerle değişik zamanlarda Kantakuzen’e yardım ederek onu Bizans tahtında tutmayı başardı. Kantakuzen böyle kuvvetli bir savaşçı ile akrabalık bağı kurarak plânlarını başarı ile tatbik etmek istedi. 1345 Orhan Bey ile VI. İoannis Kantakuzenos 1345’den itibaren çok yakın şahsi ilişkiler kurmuşlardı.

1346 yılında Orhan Gazi’ye kızlarından Teodora’yı nikahladı. 1346’da Orhan Bey VI. İoannis Kantakuzenos’un ikinci kızı Teordora Kantekuzene Hatun ile bir evlilik yapmış ve Bizanslı kayınbaba ve Osmanlı damadı devamlı yakın ilişkilerde olmuşlardır. Teodora’nın Bursa sarayına gelin gelmesi ile tarihin akışı değişiyordu. Osmanlı savaşçıları sık sık Avrupa topraklarına geçiyorlar, başı darda olan hükümdarlarının Bizans İmparatoru olan kayınpederini badirelerden kurtarıyorlardı.

Tansu Çiller'den Cavit Çağlar'ın ''memur aylıkları'' iddiasına yalanlama! Tansu Çiller'den Cavit Çağlar'ın ''memur aylıkları'' iddiasına yalanlama!

Silivri'de gerçekleşen Thedora ve Orhan Gazi'nin düğünü

Osmanlılar, Rumeli’ye ikinci geçişinde (1352), Bulgarları Dimetoka’da yenmiştir. Bu harekatlarında Çimpe Kalesi, Orhan Gazi'nin kendisine üs olarak verilmiştir.

Türkler böylece ilk defa Rumeli’de toprak sahibi olmuşlardı. Bir yıl sonra Türkler Tekirdağ’a kadar olan yerleri ele geçirmişlerdi. Durumunu sağlamlaştırdıktan sonra Türkleri 10 bin altın karşılığında Çimpe’den, 40 bin altın karşılığında da Gelibolu’dan çıkarma pazarlığına girişen imparator ret cevabı aldı. Her fırsatta her türlü yardımı aldığı Türklere ihanet eden Kantakuzen, Türkleri Avrupa topraklarından atmak için Sırplara ve Bulgarlara başvurduysa da netice alamadı. Artık iş işten geçmiş, Türkler Avrupa içlerine doğru fetihlere başlamıştı. Kantakuzen kendi ihtirasları uğruna yaptığı hatanın ne kadar büyük olduğunu anlamıştı ama artık çok geçti.

kantakuzen

VI. İoannis Kantakuzenos

VI. İoannis Kantakuzenos, 4 Aralık 1354'te İmparator olarak kaldığı Tekfur Sarayı'nda (Blakernai) bir tören düzenlemiş; imparatorluk tacını başından çıkartıp bir kenara koymuş; diğer imparatorluk simge giysilerini çıkartıp bir Ortodoks kesiş siyah cübbesi giymiş ve böylelikle gönüllü olarak imparatorluk tahtından feragat etmiştir.

Böylece sadece 7 yıl süren fakat çok önemli olayların, gelişmelerin ve tarihsel süreçlerin ortaya çıktığı dönemde yaptığı imparatorluk hayatı sona ermiştir.

Oğlu Manuil Kantakuzinos'un ölümünden sonra Mora Mistra'daki manastırda 15 Haziran 1383'te ölmüştür ve oraya gömülmüştür.