Osman Yüksel Serdengeçti kimdir?

Osman Yüksel, 1917 yıllarında doğmuştur. Osman Yüksel’in ailesi ilimle meşgul insanlar çoktur. Bunlardan bir kaçı Hacı Salim Efendi ve Ahmet Hamdi Aksedi’dir. Osman Yüksel’in gerçek adı Osman Zeki Yüksel’dir

Osman Yüksel; ilkokul eğitimini Antalya Akseki’de görmüş, ortaokul eğitimini yatılı olarak Antalya’da almış, lise eğitimini ise Ankara’da Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise eğitiminden sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi okumaya başlamıştır. Herşey iyi giderken, 1944 yıllarında meydana gelen olaylara karıştığı için öğrenimi yarıda kalmıştır. Bu olaylar yüzünden bir süre tutuklu kalmıştır. Bir süre ceza çektikten sonra serbest bırakıldığında tekrar fakülteye başvurmuş, ancak olaylara karışması yüzünden bu başvurusu onaylanmamıştır. Buna çok içerlenen ve sinirlenen Osman o dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Hasan Ali Yücel’i içeren çok sert bir konuşma hazırlamış ve yayınlamıştır. Bu yazısı yüzünden tekrar hapse düşmüştür. Hapiste durulan ve düşünceye bol vakit harcayan Osman, hapisten çıkınca ilerde ünlenecek olan Serdengeçti dergisini çıkarmıştır. Ancak çıkardığı bu dergilerin bir çok sayısı toplatılmış ve bunlar yüzünden bir çok sefer hapse girip çıkmıştır.

Kendisinin tutuklamalara alıştığına, dergilerin alt yazılarından kolayca anlaşılabilir. Açın kapıları Osman geliyor diye alt yazılar yazardı genelde bu da yeni tutuklamalara hazır olduğunu gösterirmiştir. Serdengeçti dergisi Osman’a Serdengeçti ünvanı kazandırmıştır. Bu dergi çok sayıda davalara maruz kalmıştır ve bir çok sayısı toplatılmıştır. Bu yüzden sadece 33 sayı çıkarılabilmiştir. Bunun üzerinde Serdengeçti, 1952 yıllarında Bağrı Yanık adlı bir mizah dergisi çıkarmıştır. Bu mizah dergisinde mücadelesine dair bir çok zengin espriler içermiştir.Her zaman siyasette bulunan Serdengeçti, politikaya da atılmıştır. Antalya milletvekilliği yapmıştır. Ancak bu fazla sürmeden istifa etmiştir. Ancak yazılarına her zaman devam edip ve bir çok kitap yayımlamıştır. Son olarak İstanbul Gazetesi'nde Selam başlığı altında günlük fıkralar yayımlamıştır. 1983 yıllarında ise vefat etmiştir.

Müslümanlara tercüman oldu

Bağımsız Çeçenistan'ın temel taşı Cevher Dudayev'i şehadetinin 28. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz Bağımsız Çeçenistan'ın temel taşı Cevher Dudayev'i şehadetinin 28. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz

Allah ve ahlaktan bahsetmenin yasak olduğu tek parti diktası döneminde yaktığı cesaret ateşi Müslüman Anadolu’nun her bucağında yankılanan Osman Yüksel Serdengeçti defalarca cezaevine atılmış, “Hakk’a tapar, halkı tutar” sloganıyla çıkardığı Serdengeçti dergisi sadece 33 sayı yayınlandıktan sonra toplatılmıştı. Esas ismi Osman Zeki Yüksel olan Serdengeçti, dergideki yazılarından dolayı okuyucuları tarafından “Serdengeçti” diye tanımlanmış ve kendisi de daha sonra bu soyadını almıştı. Osman Yüksel Serdengeçti, dergi ve şiirlerinde çoğunlukla vatan, millet, din, ahlâk, gelenek, tarih ve tabiat temalarını işlemişti. Düşüncelerini çok açık ifade edemediğinde espri ve mizah yeteneğini kullanmış, karikatürize ettiği olay, uygulama ve düşünceleri bu metodla eleştirmişti. Yazı ve şiirlerine hâkim olan heyecan dışında hicivleri ve esprileri de muhaliflerini yaralayacak kadar keskin olmuştu.

8 defa mahpus bir defa mebus

Bir dönem Adalet Partisi’nden milletvekilliği de yapan Serdengeçti, hayatını “Sekiz defa mahpus, bir defa mebus oldum” sözleriyle ifade etmişti. 8 defa mahpus, 4 yıl mebus olan, 10 yıl da hapis yatan Serdengeçti, parkinson hastalığı sebebiyle 10 Kasım 1983’te Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Eserleri:

*Mabedsiz Şehir
*Bu Millet Neden Ağlar?
*Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?
*Radyo Konuşmaları
*Akdeniz Hilalindir
*Ayasofya Davası
*Mevlana ve Mehmet Akif
*Türklüğün Perişan Hali
*Gülünç Hakikatlar
*Kara Kitap
*Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı