Petra Nachtmanova 1987 yılında Viyana’da dünyaya geldi, University of Nottingham’de tarih öğrenimi gördü. 2008 yılından bu yana Berlin’de yaşamaktadır.

Sanatçının öncelikli çalışma alanları Anadolu, Doğu Avrupa ve Orta Asya halk müziklerini kapsıyor. Bulgarian Voices Berlin adlı Bulgar halk müziği topluluğuna mezzo-soprano olarak katkı sağlayan Nachtmanova, geleneksel Doğu Avrupa müziklerine yeni yorumlar kazandıran Berlinli müzik toplulukları Tralalka ve OKO’nun kurucu üyelerindendir.

 2010 yılında başladığı Anadolu müziği ve bağlama çalışmaları kapsamında Avusturya’yı 2014 yılında Denizli’de gerçekleşen TRT Türkçevizyon Festivali’nde temsil eden sanatçı, Bakü’de ITV ve Kanal Avrupa ile YolTV yayınlarına konuk olmuştur.Petra Nachtmanova

  • Petra, 2020'de verdiği bir ropörtajda “Bağlama hayatıma girdi ve çıkmadı. Sadece bir tahta parçası değil, sadece bir enstrüman değil, kocaman bir tarih taşıyan bir alet ve çok büyük bir sembol. Adalet, insanlık, eşitlik, aşk… Ne ararsan var içinde…” demiştir.

Yönetmen Stephan Talneau ile birlikte Arte televizyon kanalı için SAZ-The Key of Trust (Prömiyer: Istanbul Film Festivali 2019) başlıklı bir bağlama belgeseli çalışması gerçekleştiren Nachtmanova, Parisli Telli Turnalar topluluğu ile Anadolu müziği repertuarını  hem uluslararası festivallerde (Festival International du Luth à Tétouan 2016, Sacred Spirit Festival Jodhpur 2019) hem de Avrupa’da yaşayan Anadolu kökenli insanlar için icra etmiştir. Multienstrümantalist Ceyhun Kaya ve DJ İpek İpekçioğlu ile birlikte ortak elektronik projeleri Karmatürji kapsamında müzikler ve metinler üzerine çalışan Nachtmanova, öncelikli olarak halk müziğine ve bu müziğin özellikle disaporada kimlik kavramı etrafında şekillenen gelişimi ve imgelemine ilgi duymaktadır.

Petra Nachtmanova bu çalışmalar kapsamında Ceyhun Kaya ile birlikte Villa Neukölln’de gerçekleşen ve her ay Neukölln’de yaşayan farklı topluluklardan bir müzisyeni dinleyicilerle buluşturan Beynel Milel başlıklı aylık etkinliğin küratörlüğünü üstlenmektedir.