Altın Palmiye, Cannes Büyük Ödülü ve Altın Portakal sahibi, Türk Sinemasının ünlü yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, sinema hayatına yön veren 7 filmi açıkladı. ABD merkezli DVD koleksiyoneri Criterion Collection'a konuk olan Nuri Bilge Ceylan kendisine ilham veren ve sinemaya bakışını değiştiren filmleri ve ilk izlediği anları anlattı. İşte Nuri Bilge Ceylan'ın hayatına yön veren 7 film.

NURİ BİLGE CEYLAN'IN HAYATINA YÖN VEREN 7 FİLM
Türk Sinemasının en önemli isimlerinden biri olan Altın Palmiye Ödülü sahibi Nuri Bilge Ceylan, ABD merkezli Criterion Collection'un Youtube serisi Closet Picks'e konuk oldu. Slavoj Zizek, Isabella Huppert, Ari Aster, Justine Triet, Willem Dafoe, Safdie Kardeşler, Gael Garcia Berna gibi isimlerin katıldığı yayında soruları yanıtlayan Nuri Bilge Ceylan hem sinemaya bakışının nasıl değiştiğini hem de kendi sanat anlayışını etkileyen filmlerin ne olduğunu açıkladı.

Nuri Bilge Ceylan'ın seçtiği ilk film dünyaca ünlü yönetmen Ingmar Bergman'ın "Sessizlik" filmi oldu. Bergman'a kadar filmin sanat anlayışını tamamen değiştirdiğini belirten Ceylan, o tarihe kadar izlediği filmlerin eğlence amacıyla üretilen filmler olduğunu söyledi. Nuri Bilge Ceylan, Jim Jarmush imzalı Stranger Than Paradise için ise, "Çok basit görünen bir film ama içinde koca bir hayat var. Hayata dair bütün duyguları kapsıyor" değerlendirmesini yaptı.

İşte Nuri Bilge Ceylan'ın sinema anlayışını doğrudan etkileyen 7 film:

'Sanatçı Nesrin Sipahi' öldü haberlerine yalanlama 'Sanatçı Nesrin Sipahi' öldü haberlerine yalanlama

Ingmar Bergman - The Silence/
Six Moral Tales / Eric Rohmer's (1963- 1972)
Stranger Than Paradise - Jım Jarmush (1984)
Andrei Rublev - Anrdei Tarkovsi (1966)
Apu Üçlemesi - Satyajit Ray (1955-1959)
Knife ın the Water / Roman Polanski (1962)
The Koker Trilogy / Abbas Kiyerüstemi (1987-1994).