Çalışma hayatında, yerel saatlerin hepsini kullanmak mümkün değildir. Ticari ve ekonomik ilişkilerin kolaylaştırılması, haberleşme ve ulaşım hizmetlerinin hızlı ve düzenli bir şekilde yapılabilmesi için, yerel saatten farklı olarak, ortak saat ya da ulusal saat uygulamasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle her ülkenin, kendisine en uygun meridyenin yerel saatini bütün ülke sınırlarında geçerli hale getirmesiyle oluşan saate ortak saat adı verilmektedir.

ULUSAL (ORTAK) SAAT

İş anlaşmaları, ekonomik faaliyetler, organizasyonlar ve benzeri şeyler için kullanılar bir saat uygulamasıdır.

Türkiye +2. ve +3. Saat diliminde yer alır. Aynı anda bir tane ortak saat kullanılır. Kış mevsiminde 30° Doğu meridyenindeki İzmit’in yerel saati ortak saat olarak kullanılır. Yaz mevsiminde ileri saat uygulamasına geçildiğinden 45° Doğu meridyenindeki Iğdır’ın yerel saati ortak saat olarak kullanılır. Yerel saat ile ulusal saat arasındaki fark yaz mevsiminde Iğdır’da, kış mevsiminde İzmit’de en azdır.

TARİH DEĞİŞTİRME ÇİZGİSİ NEDİR?

180° meridyeni tarihin değiştiği Meridyendir. Bu meridyen aşıldığında tarih bir gün değişir.

180° meridyeni düz çizilmez. Nedeni; tarih birliğini sağlamaktır. Tarih değiştirme çizgisi Büyük Okyanus’tan geçer. Bu çizginin batısına geçen tarihi bir gün ileri alırken, doğusuna geçen bir gün geri alır.

ULUSLARARASI SAAT DİLİMLERİ:

Her 15 boylam = 1 saat = 1 saat dilimidir. Dünya’da 24 saat dilimi bulunmaktadır. 12 dilim doğuda, 12 dilim batıda yer alır. Doğudaki saat dilimleri +1, +2, +3, batıdakiler ise -1, -2, -3, şeklinde yazılır.

Ülkeler bulundukları dilimin en ortasındaki boylamın saatini ortak saat olarak kullanırlar. Türkiye 26°Doğu - 45°Doğu boylamları arasında olduğundan +2. ve +3. Saat diliminde yer alır ve bir ortak saat kullanır. ABD, Çin, Hindistan, Rusya, Kanada gibi doğu batı yönünde geniş olan ülkeler birden fazla ortak saat kullanırlar.