Hem bahar geliyor, hem de yılın en bereketli ayı Ramazan; taşıdığı iyilik ve güzellik adına ne varsa, rahmet ve mağfiret adına ne varsa, hanelerimize, sokaklarımıza, camilerimize ve meydanlarımıza boşaltmak için kapımıza kadar geldi.

Kainatta tesadüfün olmadığını ve her hadisenin, her denk gelişin ve uygun düşüşün ya da zıtlaşmaların, kavgaların ve savaşların mutlaka bir sebepler zincirine bağlı ve bunların da her şeyin yaratıcısı ve düzenleyicisi olan ve her işinde bir hikmet bulunan Allah(cc)’unun emriyle ve izniyle, takdiriyle ve kudretiyle cereyan ettiğini bilir, iman eder ve gönülden tasdik ederiz.

İnsanların maddi sıkıntı ve endişelerin çemberinde sıkıştığı, soğuk kış günlerinin bitmek bilmeyecekmiş gibi daha düne kadar karlı buzlu yağmurlar gibi indiği bir zamandayız.

Morallerimizin pek de yerine olmadığını, keyfimizin genel olarak kaçık olduğunu söylemek, malumun ilamından başka bir şey olmayacaktır.

Bütün bunlara rağmen yaklaşan bir baharın haberini alıyor, yaklaşan bir umudun müjdesine kulak kabartıyoruz!

Hem bahar geliyor, hem de yılın en bereketli ayı Ramazan; taşıdığı iyilik ve güzellik adına ne varsa, rahmet ve mağfiret adına ne varsa, hanelerimize, sokaklarımıza, camilerimize ve meydanlarımıza boşaltmak için kapımıza kadar geldi.

Şehre Ramazan’ın geldiğini hissedeceğimiz ve sanki bütün bir şehir oruçluymuş gibi; akşama doğru bin bir telaşla evlerinin yolunu tutanların, açlık ve susuzluklarına rağmen diğer zamanlara göre oldukça mutedil bir ruh haliyle trafiğe katlandıklarını göreceğiz. Dahası iftar vakitlerinde bir anda biten trafiğin, evlerine çekilen kalabalığın biraz sonra tekrar sokaklara aktığını ve hiç de azımsanmayacak bir kesimin camilere koştuğunu görerek sevineceğiz.

Bu topraklarda bin yıldır okunan ezanların, yer ile göğü birbirine bağlayan minarelerden dökülen bir ilandan çok daha fazlası olduğunu ve bu memleketin taşının, toprağının ve üstündeki tüm canlılarının boynunun İslam karşısında bükük olduğunu hissederek ferahlayacağız.

Bahar geliyor; kuru kütük gibi duran ağaçlar, yaprak ve çiçek açacak!

Ramazan geliyor; kuru bir pınar gibi duran gönüller iman çiçekleriyle renklenecek, ıslanacak göz pınarları ve kalpleri temizleyen seller akacak!

Bu hayatta yemekten ve içmekten daha önemli bir vazife için bulunduğumuz hatırlanacak!

Secdeleri çoğaltmanın, zikir ve tesbihatlarla, salavat ve dualarla bir menzile yürümenin tadı alınacak!

Kur’an ile hiç ayrılmayan yolumuzun bir ay boyunca yeniden perçinlenmesi sağlanacak ve varlığın tüm sırrı ve soruları cevaplanacak!

Okunacak, yazılacak, dinlenecek, izlenecek, tefekkür edilecek ve idrak edilecek hakikat damlacıkları ve hikmet pırıltıları için gayret sarf edilecek!

Bayram etmeyi hak edenlerden olma umudu ile namaz kılınacak, oruç tutulacak,zekat verilecek ve hac için niyet edilecek!

Tevhid akidesine sahip olmanın sefası sürülecek, alemde boyun eğilecek başka bir varlık görmemenin rahatlığı yaşanacak, bir ve tek olan Allah(cc)’a kul olmanın lezzetine varılacak!

Sadık ve emin, kul ve Rasul Muhammed(sas)’in sünneti üzere bir yol tutulacak, o Cibril(a) ile mukabele yaptı diye, en az bir kere Kur’an hatmedilecek!

Dünyadan ve meşgalelerinden sıyrılmak ve kendiyle baş başa kalıp, yıllık muhasebesini yapmak üzere itikafa niyet edilecek ve hiç değilse bir gece bir cami köşesinde, bir garip veya bir yolcu gibi yalnız ve sessiz, bir köşeye çekilip ibadet ve tefekkür edilecek!

Unutulan vazifeler hatırlanacak, terk edilmesi gereken fazlalıklardan uzaklaşılacak!

Kalplerin hastalıklarına derman aranacak, kırıklar ve çizikler cilalanacak, selim bir kalp ile ölmenin yolu tutulacak!

Güzel işlere niyetler edilecek, ameller planlanacak, dualar edilecek!

Allah(cc) Ramazan ayını bizlere mübarek kılsın!