Abbas: İsrail'i durduracak tek ülke ABD Abbas: İsrail'i durduracak tek ülke ABD

Yalta Avrupa Stratejisi'nin (YES), 9 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilen yıllık toplantısında, dünyaca ünlü siyaset bilimcilerinden biri olan Francis Fukuyama dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Fukuyama, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü işgal girişiminin sonucunun sadece bölgedeki komşu ülkeler için değil, tüm dünya için belirleyici olacağını söyledi.

KAZAKİSTAN, MOLDOVA VE GÜRCİSTAN DOĞRUDAN ETKİLENEBİLİR

Fukuyama'ya göre, işgalci Rusya'nın Ukrayna'daki işgal girişiminin sonucu, Rusya'nın topraklarında hak iddia ettiği Gürcistan, Moldova ve Kazakistan'ı doğrudan etkileyebilir.

Fukuyama, toplantıda, "Bu savaşın sonucuna bağlı olarak diğer ülkelerde de birçok şey değişebilir. Gürcistan, Moldova ve Kazakistan; Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmiş topraklarını tekrar kurtarması sonucunda etkilenecektir. Rusya'nın bu ülkelerin egemen bölgeleri üzerinde iddiaları var. Bağımsız demokratik devletler olarak gelişme fırsatına sahip olacaklarını umuyorum" açıklamasını yaptı.

Francis Fukuyama, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişiminin Asya bölgesini de etkileyeceğinin altını çizdi. Fukuyama, "Ayrıca savaşın sonucu, sağcı siyasi güçlerin temsilcilerinin Putin gibi birini lider olarak görmeyi tercih ettiği ve "güçlü el" yönetim modeline yöneldiği ABD'deki iç siyasi durumu da etkileyecek” dedi.