Erzincan'ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'nde, 5 Temmuz 1993 akşamı PKK'lı teröristler, kadınları derede topladıktan sonra evleri yağmalayıp para, altın ve değerli eşyaları alarak tüm evleri ateşe verdi.

KURŞUNA DİZDİLER

Yapılan zulme karşı çıkan 5 kişiyi de evlerde ateşe vererek öldüren teröristler, akşam namazını kılıp camiden çıkan 28 erkeği de köy meydanında topladı. Burada bir süre örgüt propagandası yapan teröristler, daha sonra bu kişileri de kurşuna dizdi. Olaydan sonra bölgede yapılan incelemede yüzlerce boş kovan bulundu.

'ACIYLA YAŞIYORUZ'

Hain saldırının acısı yüreklerdeki tazeliğini koruyor. Başbağlar'da katledilen 33 sivil, bugün köyde anılacak. Başbağlar katliamına ait izler, köydeki kültürevinde sergileniyor. Katliamdan yaralı kurtulanlardan hayatta kalan tek kişi olan Başbağlar Köyü muhtarı Ali Akarpınar, "30 yıldır biz bu acıyı yaşıyoruz" dedi.

'HER TARAF YANGIN YERİYDİ'

Kudüs Fatihi: Selahaddin Eyyubi'nin vefatının 831. yılı Kudüs Fatihi: Selahaddin Eyyubi'nin vefatının 831. yılı

Katliamda yakınlarını kaybeden Zülfikar Parto ise 5 Temmuz günü köyde bulunmadığını dile getirerek, "Ben olaydan sonra köye geldim. Katliamda birinci ve ikinci derece akrabalarımı kaybettim. Gerçekten çok kötü bir manzara ile karşılaştık. Her taraf yangın yeriydi. İnsanlarımız şehit edilmişti" ifadelerini kullandı. Ayşegül Aydın ise "Babamı, abimi ve teyzemin oğlunu kaybettim. Şehit edilenlerin hepsi bizlerin uzak ve yakından akrabamızdı" diye konuştu.