Japonya'da Ogasawara Adaları açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem Japonya'da Ogasawara Adaları açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem

İsrail’deki Walla internet sitesinin haberine göre, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Suudi Arabistan’la yapılacak kapsamlı bir anlaşmayı görüşmek üzere geçen hafta ABD’yi ziyaret etti.

Üst düzey ABD’li yetkililerden aktarılan habere göre, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dermer ile gerçekleştirdikleri görüşmede, “Suudi Arabistan’la yapılacak herhangi bir anlaşmada İsrail hükümetinin Filistinlilere taviz vermesi gerektiğini” ifade etti.

Blinken, görüşmede, “İsrail hükümetinin, Suudi Arabistan’la herhangi bir normalleşme anlaşmasının parçası olarak Filistinlilere taviz vermesinin gerekli olmadığını düşünmesinin yanlış olduğunu, Filistin meselesi her ne kadar Suudi Arabistan’ın önceliği olmasa da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın hem kendi ülkesi hem de Arap kamuoyunu hesaba katması ve normalleşme anlaşması karşılığında İsrail’den Filistinliler lehine büyük tavizler kopardığını göstermesi gerektiğini” Dermer’e iletti.

Sullivan ise Dermer’e, “Joe Biden’ın, Suudi Arabistan’la yapılacak anlaşma konusunda Senatodaki Demokratlardan destek almak isteyeceğini, Demokratlardan çoğunun ise Bin Selman ya da Netanyahu’yla ilgili eleştirel tutumları nedeniyle herhangi bir anlaşmayı onaylamalarının zor olacağını ve bu nedenle İsrail’in Filistinlilerle ilgili atacağı adımların Senatodaki Demokratları ikna etmede önemli olacağını” anlattı.

Yine habere göre Dermer, Suudi Arabistan’la normalleşme bağlamında İsrail’in Filistinlilere yönelik önemli adımlar atmasına sıcak bakmadı.

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile 17 Ağustos’ta Washington’da görüşmüştü.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, 9 Ağustos’ta ABD ile Suudi Arabistan’ın, “İsrail’in Filistinlilere tavizler vermesi, ABD’nin Riyad’a güvenlik garantileri ve sivil nükleer programına destek vermesi” karşılığında Suudi Arabistan’ın İsrail’i tanımasını içeren bir anlaşmanın geniş hatları üzerinde uzlaştığını ileri sürmüştü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de 9 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, çıkan haberlerin aksine anlaşmaya varılmış bir müzakere dizisinin olmadığını vurgulamıştı.

Kirby, “Bu haber sanırım bazı insanlarda görüşmelerin gerçekte olduğundan daha ileri ve kesin bir aşamada olduğu izlenimini bıraktı.” ifadesini kullanmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de bu açıklamanın ardından 10 Ağustos’ta İsrail basınına yaptığı değerlendirmede, Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkiler kurulması konusunda bir anlaşmaya varmaya “ramak kaldığını” ve bir “an meselesi” olduğunu iddia etmişti.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ise 14 Ağustos’ta ülkesiyle Suudi Arabistan arasında diplomatik ilişkiler kurulması için ilerleme kaydedilse bile bir anlaşmaya varmanın “yakın olmadığını” belirtmişti.