İsrail-Filistin savaşında her geçen gün tablo ağırlaşırken dünyanın birçok yerinde saldırıların bir an önce durması için protesto gösterileri yapılmaya devam ediyor. ABD'de alınan karar ise tepki çekti. Gazze Şeridi'nde yaşanan katliama karşı üniversitelerde bir araya gelen 'Filistin'de Adalet İçin Öğrenciler' (SJP) isimli öğrenci topluluğuna yasak getirildi.

CUMHURİYETÇİ ADAYDAN KARARA DESTEK

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Florida Valisi ve Cumhuriyetçi Parti'den 2024 başkan aday adayı Ron DeSantis ile birlikte çalışan eyalet yüksek öğretim kurumunun kararıyla birlikte Florida, ülkede SJP'yi yasaklayan ilk eyalet olacak.

Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

Florida Eyalet Üniversite Sistemi isimli kurum, SJP'nin farklı üniversitelerdeki şubelerinin feshedilmesi gerektiğini belirtti. Karar, kampüslerde yapılan ve 'terör gruplarına zararlı destek' sunduğu iddia edilen Gazze gösterilerinin ardından alındı. Kurum yöneticisi Ray Rodrigues, konuyla ilgili açıklamasında, "Ulusal SJP'nin terörizme desteğine dayanarak, Vali DeSantis ile danışarak, öğrenci kollarının etkinliğine son verilmelidir" dedi. Rodrigues, SJP'nin eyaletteki en az iki üniversitede etkin olduğunu aktardı.

ÖĞRENCİLERE 'HAMAS İLE BAĞLANTILI' SAUÇLAMASI

Instagram hesaplarında paylaşılan bilgilere göre, Jacksonville'deki Kuzey Florida Üniversitesi ile
Florida Eyalet Üniversite Sistemi'nden yapılan açıklamada, SJP'ye yönelik yasağın 'Hamas saldırısına direniş' denmesine ve 'sürgündeki Filistinli öğrencilerin bu hareketin bir parçası olduğunun' ifade edilmesine dayanarak alındığı belirtildi. Rodrigues, Ulusal SJP'nin kendisini Hamas saldırısının bir parçası olarak nitelendirdiğini ve Florida yasaları gereği 'yabancı terör örgütlerine maddi destek sunmanın' suç olduğunu belirtti.