Pentagon, İsrail ordusuna danışmanlık yapmak üzere bölgeye ABD’li komutanların gönderildiğini açıkladı.

Pentagon bu komutanların operasyon yönetmeyeceğini duyurdu. Komutanların meskun mahal muharebeleri ile ilgili deneyimlerini paylaşmak üzere orada olduklarını açıkladı.

Günlük basın toplantısında, Anadolu Ajansı’nın sorusunu yanıtlayan Pentagon Basın Sözcüsü General Patrick Ryder, İsrail’de bulunan Amerikalı komutanlar için, "Hiçbir şekilde aktif olarak operasyonlara katılmıyorlar. Orada danışmanlık için bulunuyorlar." ifadelerini kullandı.

"İsrail’e yaptığınız silah yardımlarının ardından bir de danışman göndermeniz, muhtemel bir Gazze operasyonunda sivil kayıplar konusundaki sorumluluğunuzu arttırmıyor mu?" sorusuna Ryder, "Irak gibi yoğun yerleşimin olduğu meskun mahal operasyonları konusundaki deneyimimiz düşünüldüğünde, sivil kayıpları azaltmak adına elimizden gelen her şeyi yapmak için, çıkarttığımız dersleri paylaşmanın önemine de inanıyoruz." şeklinde yanıt verdi.

BIDEN İSRAİL’İN PLANI OLMAMASINDAN ENDİŞE DUYDU
New York Times ve Jerusalem Post’un Biden yönetiminden üst düzey yetkililere dayandırdığı habere göre, İsrail ordusu henüz kara saldırısı başlatmak için hazır değil. Haberlere göre Biden ve ekibi, İsrail'in net bir askeri planının olmamasından ve gerçekleştirilebilir bir eylem planının bulunmamasından endişe duyuyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın toplantısında bir gazetecinin 'General James Glynn ve diğer bazı kişilerin İsraillilere danışmanlık yapmaları için gönderildiğini teyit edebilir misiniz' sorusuna 'General Glynn İsrail'in yürüttüğü operasyonlara liderlik edebilecek tecrübeye sahip' dedi.

NETANYAHU’YA GÜVEN YOK
Ordu içinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya karşı olan güvensizliğin de kara harekatını aksatabileceği düşünülüyor. Netanyahu, Gazze saldırısını kötü yönetmekle, El-Kassam Tugayları'nın saldırısında başarısız olmakla ve sorumluluk üstlenmemekle eleştiriliyor. İsrail basınındaki haberlere göre en az 3 İsrailli bakan, Netanyahu'yu sorumluluğu üstlenmeye zorlamak için istifa etmeyi düşünüyor. Washington yönetiminin Glynn’i yollayarak ordu içindeki iki başlılığın önüne geçmeyi hedeflediği düşünülüyor.

İSRAİL ASKERLERİ İSTEKSİZ
İsrail basınından Haaretz'in 'İsrail, Gazze Kara Harekâtı Öncesinde Sinir Bozucu Bir Bekleme Oyunu Oynuyor' başlıklı haberinde hükümet ile ordu arasındaki gerilim mercek altına alındı. Kara operasyonunun gecikmesiyle ordu ve Netanyahu yönetimi arasında iplerin kopma noktasına geldiği kaydedilen haberde, “Gazze Şeridi'nde kara manevrası için artan bekleyiş halkın, ordunun ve hükümetin sinirlerini yıpratıyor” yorumuna yer verildi. İsrail’in kara birimlerinin savaşma konusunda da isteksiz olduğu vurgulayan Haaretz, bu durumun da kara harekatının gecikmesinde etken olduğunu ifade etti. Meskun mahal çatışmalarında kendine güvenmeyen orduyu Netanyahu’nun emrine bırakmak istemeyen ABD’nin Glynn’i göndermesinin ana nedenlerinden biri olduğu belirtiliyor.

UZMAN EKİBİN BAŞINDA ABD'Lİ BİR KORGENERAL

Japonya'da Ogasawara Adaları açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem Japonya'da Ogasawara Adaları açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem

İsrail katliamının akıl hocası olacak olan Glynn, Felluce katliamının baş mimarlarından. Savaş suçları ile dolu kariyeri nedeniyle “Felluce Kasabı” olarak anılan Glynn, 1989 yılından beri ABD ordusunda görev alıyor. Hem Körfez Savaşı hem de Irak Savaşı’nda üst düzey görevler alan Glynn, 2. Felluce Savaşı’nda gerçekleştirilen sivil katliamın baş müsebbibi. ABD’li general, Suriye’de de DEAŞ’a karşı PKK uzantısı SDG/YPG’yi komuta etti kontrgerilla saldırılarını planladı. Sadece en düzey düzey komutanlara verilen “3 yıldızlı” rütbeye sahip olan Glynn’in katliamlarına yeni bir sayfa eklemek için Gazze'ye yönelik saldırı planını hazırlayacağı belirtiliyor.

BİR ŞEHRİ YOK ETTİLER
Birleşmiş Milletler kararına dahi kulak tıkayan ABD ve İngiltere, “Saddam’ın elinde kimyasal silah var” yalanını bahane ederek Irak’ı işgal etti. Iraklılar ABD işgaline karşı olduklarını ve direneceklerini açıkladı. Felluce bu anlamda en uzun direnen kent oldu. Bir yıla yakın bir süre kontrol edilemeyen şehir Kasım 2004’te ikinci bir savaşa tanıklık etti. İşgalci Amerikan Ordusu, İngiliz Askerleri ve şii milislerle Felluce’yi kuşatma altına aldılar. 7 Kasım’da başlayan çatışmalar 23 Aralık’a kadar devam etti. Kentte resmen katliam yapan ABD ve müttefikleri 6 binden fazla sivili katletti. 200 bin Iraklı yerinden olurken, 10 bin konut ve 60 cami tamamen yıkıldı. Felluce katliamından sonra bölgede istikrar sağlanamadı. DEAŞ’ın ilk ele geçirdiği kent de Felluce oldu. ABD geride öyle bir yıkım bıraktı ki, aradan seneler geçmesine rağmen DEAŞ’ın ilerleyişi kolay oldu. Musul ve Rakka örgütün kontrolüne geçince Glynn bir kez daha sahneye çıktı. DEAŞ’a karşı verilen konragerille savaşını, Felluce Kasabı yönetti. Bölgedeki DEAŞ’a karşı mücadele bahanesiyle 30 bine yakın PKK’lının eğitimini üstlenen Glynn, Suriye’de faaaliyet gösteren terör örgütü yapılanmasının da temelini atmış oldu.

Yunanistan da ortak oldu
ABD’ye ait çok sayıda askeri uçağın Yunanistan’daki Suda Üssü’nde konuşlandığı ve Atina yakınlarındaki Elefsina Askeri Havaalanı’na da ABD askeri uçaklarının benzer şekilde konuşlandırılmaya başlandığı ileri sürüldü. “CNN Greece” haber sitesinde yer alan habere göre, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasının ardından, her ihtimale karşı hazır olmayı amaçlayan ABD, askeri uçaklarını “güvenlik mesafesinde” konuşlandırmak için Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin altyapısını kullanmak istedi. CNN Greece’in Girit’teki Suda Üssü’nden elde ettiği fotoğraflarda, ABD’ye ait 7 hava ikmal aracı, 10 C-130 nakliye uçağı, KC-135 tipi bir havada yakıt ikmal uçağı, Boeing P-8 Poseidon tipi bir anti-denizaltı ve anti-yüzey savaş uçağı görüldü.