Temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zammın ardından site aidatlarında da ara dönem artışları başlamış, bazı sitelerde yüzde 70'e varan oranda zamlar gerçekleşmişti. Hükümet bu zamlara dur demeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, önemli açıklamalarda bulundu. Sabah'ın haberine göre Sandalcı, yeni alınacak kararların Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Komisyonu'nda olduğunu ve yakında yasalaşacağını ifade etti.

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

''Rakam netleşmek üzere''

Sandalcı şunları kaydetti: "Asgari ücret oranlarında yüzde 34'lük bir artış oldu. Bir sitenin, bir tesisin aylık toplanan işletme giderlerinin yüzde 70 ile yüzde 80'lik bölümü personel giderlerinden oluşuyor. Geri kalan yüzde 20'lik giderler ise diğer işletme giderlerinden oluşmakta. Bu vesile ile buradaki asgari ücretteki artış oranını yönetici temmuz ayı itibari ile aidat avans tutarlarına yansıtması normal karşılanabilir. Temmuz ayı itibarıyla yaklaşık yüzde 30'luk aidat artışı konutlarda olacak. Bize göre yüzde 34'ün üzerindeki tüm artışlar fahiş artışa girer. Bakanlık ile birlikte sitelerde de tavan sınır uygulaması üzerine çalışıyoruz. Rakam netleşmek üzere. Artık kiralarda olduğu gibi site aidatlarında tavan sınırlaması olacak. Bize göre siteleri, kişiler değil mevzuatlar yönetmeli. Kişiler ancak hizmeti sağlamalı. Ayrıca bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz Tesis Yönetim Zirvesi Programımız yeni düzenlemeleri de beraberinde getirecek" dedi.

KDV yükünün kalkması gündemde

Sandalcı, site yönetimlerindeki kalitenin artması ve rantsal oluşumların önüne geçilmesi için hayata geçirilecek diğer uygulamaları ise şu sözlerle özetledi: "Yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında kurulan 'Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü" bünyesinde bazı önemli çalışmaları hayata geçireceğiz. Herkes dilediği gibi site veya tesis yöneticisi olamayacak. Mesleki standartları belirlenecek, bunları sağlayanlara 'yetki belgesi' verilecek. Düzenlemeyi şube müdürlüğümüz ile birlikte hayata geçireceğiz. Ülkemizde faaliyet veren Tesis Yönetim Şirketleri düzenli denetlenecek. Kanuni düzenlemeler sonrasında yönetmelik ve ikincil mevzuat çalışmaları yürütülecek. Site yönetimlerini yüzde 18'lik KDV yükünden kurtarılması ile birlikte site aidat avans tutarlarında yaklaşık yüzde 17 oranında azalma meydana gelecektir."