NASA, tüm metropol bölgesinin iki katından daha hızlı batan 'sıcak noktaları' ortaya çıkardı. Araştırmacılar şehrin yılda ortalama 0,06 inç battığını, LaGuardia Havaalanı'ndaki bir pist ve Arthur Ashe Stadyumu da dahil olmak üzere belirli yerlerin iki kattan daha hızlı battığını belirledi.

Diğer sıcak noktalar arasında New York'u New Jersey'e bağlayan Hollanda Tüneli'nden geçen Interstate 78, Brooklyn'in Coney Adası ve Queens'teki Arverne yer almaktadır. Bunların ortak özelliği ise hepsinin de yapay dolgu üzerine inşa edilmiş olması.

ÜNLÜ STADYUM VE HAVALİMANI HER YIL DAHA DA ÇÖKÜYOR

Daily Mail'in aktardıklarına göre, LaGuardia Havaalanı'ndaki bir pist ve Arthur Ashe Stadyumu, New York'un her yıl ortalama 0,06 inç alçalmasına kıyasla yılda 0,18 inç alçalmaktadır.

   

Şehir gökdelenlerin ağırlığı altında ezilirken, yeni tespit edilen sıcak noktalar, geri çekilmekte olan eski bir buzulun üzerinde yer aldıkları için batıyor. 

BUZ TABAKASININ ERİMESİ NEWYORK'UN ÇÖKMESİNE NEDEN OLUYOR

Antik buzul yaklaşık 24.000 yıl önce New England'ın büyük bir bölümünü kaplamış ve bir milden daha yüksek bir buz duvarı bugün New York'un Albany bölgesini kaplamıştır.

Dünya'nın mantosu, esnetilmiş bir şilte gibi, yavaşça yeniden ayarlanmaktadır. Buz tabakasının hemen dışında yükselen topraklar üzerinde yer alan New York şehri şimdi tekrar aşağıya doğru batıyor.

  

ARAŞTIRMACILAR 5 İLÇEYİ ANALİZ ETTİ

NASA bilim insanları New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'ndeki araştırmacılarla bir araya gelerek beş ilçeden oluşan 302,6 kilometrekarelik şehri analiz etti: Manhattan, Queens, Brooklyn, Bronx ve Staten Island.

  

Ekip, 2016'dan 2023'e kadar New York'ta yukarı ve aşağı doğru dikey arazi hareketini veya yükselme ve çökmeyi analiz etti.

  

Gözlemledikleri hareketin çoğu, arazi ıslahı ve dolgu alanlarının inşası gibi Dünya yüzeyinde daha önce yapılan değişikliklerin zemini daha gevşek ve sonraki binaların altında daha sıkıştırılabilir hale getirdiği alanlarda meydana geldi.

Çalışma, LaGuardia Havalimanı'ndaki 13/31 pistinin yılda 0,15 inç çöktüğünü ortaya koydu. Bu pist eski bir çöp sahası üzerine inşa edilmiştir (ve şu anda kısmen deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle artan su baskınlarını hafifletmek için tasarlanmış 8 milyar dolarlık bir yenileme sürecinden geçmektedir.)

DÜNYANIN EN BÜYÜK TENİS STADYUMU YILDA 0,18 İNÇ BATIYOR

Dünyanın en büyük tenis alanı olan Arthur Ashe Tenis Stadyumu'nun yılda 0,18 inç battığı tespit edilmiştir - bu alan da bir çöplük üzerine inşa edilmiştir.

Interstate 78 0,07 inç alçalmakta ve Governors Island'ın güney kısmı yıllık 0,03 inç alçalmaktadır.

BROOKLYN DE İSE YÜKSELEN YERLER VAR...

Holokost'tan kurtulan Yahudi kadın, Gazze'deki katliamı protesto etti Holokost'tan kurtulan Yahudi kadın, Gazze'deki katliamı protesto etti

Bilim insanları ayrıca Brooklyn, Doğu Williamsburg'da daha önce tanımlanamayan bir yükselme tespit etti. Yılda yaklaşık 0,06 inç yükseliyor ve Queens, Woodside'da 2016 ve 2019 yılları arasında sabitlenmeden önce yılda 0,27 inç yükseliyor.

Rutgers Üniversitesi'nden yardımcı yazar Robert Kopp, kirli suyu arıtmak için kullanılan yeraltı suyu pompalama ve enjeksiyon kuyularının bir rol oynamış olabileceğini, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kopp, "Yükselme ile ilişkili bu tür nispeten kısa ömürlü çevresel değişiklikleri ölçmek için yüksek çözünürlüklü InSAR kullanma potansiyeli ilgimi çekiyor" dedi.

Bilim insanları, deniz seviyesinin yükselmesi karşısında kıyı savunmalarına ve altyapıya yatırım yapan New York gibi şehirlerin, yüksek çözünürlüklü kara hareketi tahminlerinden faydalanabileceğini söyledi.