Ergenekoncular, 0'dan 2 Ghz'e kadar tüm frekansları dinleyebilmek için "İstihbarat aracı" adıyla yüksek teknolojili bir dinleme cihazı tasarlamışlar. Tasarlanan cihazın en önemli özelliği istenilen frekanslara şifre koyabiliyor, şifreli frekanslar da çok rahatlıkla kırılabiliyor.

Ergenekon çetesi günlük hayatta kullanılan frekans aralığının da ötesini kullanan telsiz sistemlerini dinleyebilmek için kolları sıvamış. Normal telsizler en fazla 450 megaherz kullanırken, GSM haberleşme sistemi de 1.8 gigaherz frekansa kadar kullanabiliyor. Terör örgütü Ergenekon'un geliştirmeye çalıştığı dinleme cihazı ise 0 ile 2 Gigaherz arasını dinleme kapasitesine sahip.

Normal telsizlerin en fazla 450 megaherz'e kadar olan frekansı kullanabildiğini belirten Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Genel Başkanı Aziz Şasa, tasarlanan cihazın GSM cihazlarının bile kullandığı 1.0 gigaherz'lik aralıktan daha yüksek olduğunu söyledi.

APCO25'İ DİNLEMEK İÇİN...

Ergenekoncular'ın üretmek istediği dinleme cihazının kullanılan frekans aralığının ötesinde olduğuna dikkat çeken Şasa, "Jandarma dünyada yaygın hale gelen sayısal haberleşme sistemi olan Apco25'e kademeli olarak geçiyor. Kriptolama seçeneği de olan bu sistem, dinlemesi zor bir sistem. Tasarlanan bu cihaz, muhtemelen Apco25' i de dinlemek içindir" dedi.

"İstihbarat Aracı" dinleme cihazının tanıtım sunuları Feridun Refik Nuhoğlu'na ait bilgisayarda ele geçirildi. Belgeler Ergenekon davasının 354. klasöründe yer alıyor. "İstihbarat Arcı. pps" isimli sunuda, istihbarat ve takip amaçlı olarak dizayn edilecek bir araç içerisine yerleştirilecek çeşitli araçların tanıtımı yapılıyor.

KARADAN VE DENİZDEN

Belgelere göre dinleme sistemi hem karada hem de denizde dinleme yapacak şekilde düşünülmüş. Örgüt cihaz için hazırladığı 265 bin dolarlık sipariş listesindeki 1 adet jip, 1 adet yelkenli ve 1 adet de minibüs sistemin kapasitesini gözler önüne seriyor. Aracın güvenliği için 6 tane Glock sipariş edilmiş.

iŞTE ALIŞ-VERiŞ LiSTESi

ELZEM: (Sistem için alınması zorunlu olanlar Elzem başlığı altında sıralandı. )

1 adet Jip: 30 bin $

1 adet yelkenli: 12-14 metre, 200 bin $

1 adet minibüs (basit): 15 bin $

6 adet C'lock ve malzeme: 20 bin $

Toplam: 265 bin $ (Ortalama 75 Bin Dolar minibüsün iç donanımı, 30 bin Dolar seyir yakıt, gıda ve geçiş ücretleri, 2 bin 500 Dolar İngiltere gezisi (1hafta), 3 bin Dolar Moskova)

ALINAN-HARCANAN:

3 adet bilgisayar: 4 bin 500 $

3 printer: 750 $

3 faks: 2 bin $

2 tel. santrali: Bin 100 $

2 kamera: 3 bin 400 $

1 adet G. cam tak.: 650 $

Altıyol Büro: 2 bin 500 $ aylık masrafı 500 $

Maltepe Ev: 11 bin 100 $ harcandı aylık masrafı 1000 $

Cihaz ve ınalz: 8 bin $ (elektronik)

EMNiYET 50 YIL GERİSİNDE

Ergenekon iddianamesinde aracın 1996 yılında İsrail/Mossad tarafından tasarlanıp kullanılan bir araç olduğu belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor:

BİLGİYE SAHİP DEĞİLLER

"Günümüzde emniyet istihbaratının halen kullanmış olduğu araç bu aracın yaklaşık 50 yıl gerisinde olup yakın çevremizde bazı istihbarat görevlisi ve elektronikçiler dahi araç teknolojisi hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değildir." Ergenekoncuların hiç bir masraftan kaçınmadığı 'istihbarat araçları'nın, 4 ay gibi kısa bir sürede hazır olacağı da dokümanlarda belirtiliyor. Gizli belgelerin 2003 tarihli olduğu dikkate alınırsa, örgütün elinde böyle bir araç olma ihtimali kuvvet kazanıyor."