Genel Kurul'da, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren 86 maddelik kanun teklifi üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Bu aşamada TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Muş, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında açıklamalarda bulunan Muş, çalışan emeklilere verilecek ikramiyelerin oluşturduğu ilave maliyetin yaklaşık 23 milyar lira olmasının beklendiğini dile getirdi.

"4 milyon 688 bin 945 emekliye 5 bin TL ödenecek"

Teklifte, çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesine yönelik düzenlemenin de bulunduğunu belirten Muş, çalışan emeklilere verilecek ikramiyenin maliyetini şu sözlerle açıklandı:

Düzenleme 2 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kasım ayında 10 milyon 429 bin 922 kişiye 44 milyar 468 milyon 838 bin 223 lira 34 kuruş ödeme yapılmıştır. Bu kapsamda daha önce ödeme yapılmayan 4 milyon 688 bin 945 emekliye 5 bin TL ödeme yapılacaktır. Yaklaşık çalışan emeklilere ikramiye ödemesi yapılması halinde ilave maliyetin ise yaklaşık 23 milyar lira olması beklenmektedir.

Emeklilere 5 bin liralık ikramiye

Çalışmayan emeklilere, Cumhuriyetin 100. yılında, bir kereye mahsus olmak üzere 5 bin liralık ikramiye verilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışan emeklilerin de kapsama alındığını bildirdi. Ödemelerin yapılması için Meclis'te görüşülen torba yasanın içinde değerlendirilmesi, onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlaması bekleniyor.

İkramiyeden, emekliler gibi dul ve yetim maaşı alanlar ve yaşlılık aylığı alanlar da maaş hak ettikleri yüzde oranında yararlanacaklar. EYT'liler de kapsam içinde bulunuyor.

"Vatandaşın vergi yükünü artıracak bir düzenleme yok"

Teklifte, çiftçinin, esnafın, vatandaşın vergi yükünü artıracak bir düzenlemenin bulunmadığını dile getiren Muş, teklifin vergi alanındaki hükümlerinin, başta döviz kazandırıcı düzenlemeler olmak üzere, kayıt dışılıkla mücadele ve vergi uyumunu artırmaya yönelik olduğunu vurguladı.

"Gemilere kesilen cezalarda sorumluluk gemi sahibi ve sigorta şirketlerinde"

Bakan Şimşek'ten 'kayıt dışılıkla mücadele' mesajı Bakan Şimşek'ten 'kayıt dışılıkla mücadele' mesajı

Muş, dünya genelinde gemilere kesilen cezalarda sorumluluğun birinci derecede geminin sahibinde ve sigorta şirketinde olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

Gemiye herhangi bir ceza kesildiğinde cezanın ödenmesiyle ilgili devletler teminat mektubu isterler. Bazı durumlarda, örneğin tatil günleri cezalar anında ödenemeyebilir, gemi sahipleri bunu banka teminat mektubu olarak verirler, hatta bazı durumlarda geminin sigorta şirketi bile bunda garantör olabilir. Mevcut kanun metninde de bu ibare 'teminat mektubu' şeklinde olup ilave olarak yeni düzenlemeyle bu ibareye 'süresiz ve şartsız' ibaresi de eklenmiş, idare istediği an bu teminatı nakde çevirebilir, maddede bir eksiklik bulunmamaktadır.

Cumhurbaşkanına yetki

Milletvekillerince, teklifin Cumhurbaşkanına geniş yetkiler verdiğine ilişkin eleştirilerin yapıldığını anımsatan Muş, Anayasa'nın 73. maddesinde vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde, kanunun belirttiği sınırlar içinde değişiklik yapma yetkisinin Cumhurbaşkanına verildiğini anlattı.