ABD üniversitelerindeki protestolarda en az 2 bin kişi gözaltına alındı ABD üniversitelerindeki protestolarda en az 2 bin kişi gözaltına alındı

Yapay zekalı sohbet robotu, Bavyera'nın Fuerth kasabasındaki tamamen dolu Aziz Paul kilisesindeki bulunan insanların sıralardan kalkmalarını ve şükretmelerini söyledi.

300'DEN FAZLA KİŞİYE VAAZ VERDİ

Dekranda sakallı bir adamın avatarıyla kişileştirilen ChatGPT sohbet robotu, daha sonra Cuma sabahı neredeyse tamamen yapay zeka tarafından üretilen deneysel bir Lutheran kilise ayini için gelen 300'den fazla kişiye vaaz vermeye başladı.

,Avatar ifadesiz bir yüz ve monoton bir sesle, "Sevgili dostlar, Almanya'daki Protestanların bu yılki kongresinde ilk yapay zeka olarak burada durup sizlere vaaz vermek benim için bir onurdur" dedi.

Vaaz, dualar ve müzikten oluşan 40 dakikalık ayin, ChatGPT ve Viyana Üniversitesi'nden ilahiyatçı ve filozof Jonas Simmerlein tarafından hazırlandı.

Associated Press'e konuşan 29 yaşındaki akademisyen, "Bu hizmeti ben tasarladım ama aslında ona eşlik etmeyi tercih ettim, çünkü yaklaşık %98'inin makineden geldiğini söyleyebilirim" dedi.

YAPAY ZEKAYI MERAK EDENLER UZUN KUYRUK OLUŞTURDU

Protestanların Bavyera'nın Nürnberg ve komşu Fuerth kentlerinde düzenledikleri yüzlerce etkinlikten biri olan AI kilise ayini o kadar büyük ilgi gördü ki, insanlar ayin başlamadan bir saat önce 19. yüzyıldan kalma neo-Gotik binanın önünde uzun bir kuyruk oluşturdu.

Almancası Deutscher Evangelischer Kirchentag olan kongre her iki yılda bir yaz aylarında Almanya'nın farklı bir yerinde gerçekleşiyor ve on binlerce insanı dua etmek, şarkı söylemek ve inançlarını tartışmak üzere bir araya getiriyor.

Tüm ayin, ikisi genç kadın ve ikisi genç erkek olmak üzere ekrandaki dört farklı avatar tarafından yönetildi.

Bazı insanlar cep telefonlarıyla etkinliği videoya çekerken, diğerleri daha eleştirel bir gözle baktı.

Bilgi işlem alanında çalışan 54 yaşındaki Heiderose Schmidt, hizmet başladığında heyecanlı ve meraklı olduğunu ancak ilerledikçe giderek daha itici bulduğunu söyledi.

"NE KALP NE DE RUH VARDI"

"Ne kalp ne de ruh vardı. Avatarlar hiçbir duygu göstermiyordu, vücut dilleri yoktu ve o kadar hızlı ve monoton konuşuyorlardı ki söylediklerine konsantre olmak benim için çok zordu." dedi.

Schmidt, "Ancak belki de tüm bunlarla büyüyen genç nesil için durum farklıdır," diye ekledi.

Almanya'nın batısındaki Köln kenti yakınlarındaki Troisdorf'ta yaşayan 31 yaşındaki Lüteriyen papaz Marc Jansen, cemaatinden bir grup geç deneyden daha çok etkilendi.