CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin kongre takviminin öngördükleri gibi ilerlediğini belirterek, "Yenilenmiş ve dinamik örgütlerimizle, yönetimlerimizle, yeni kurumsal yapımızla ve tüzüğümüzle daha da güçleneceğiz. Bundan 9 ay sonra yapılacak yerel seçimlere çok daha hazırlıklı şekilde girmeye, önümüzdeki seçimleri mutlaka almaya kararlıyız" dedi.

Öztrak, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, dün açıklanan verilere göre Merkez Bankasının brüt rezervlerinin yeniden 100 milyar doların altına düştüğünü, net rezervlerin ise 73 milyar dolar açık verdiğini söyledi.

Türkiye'nin 261 milyar dolara ihtiyacı var
Nisanda, Türkiye'nin yıllık cari açığının 58 milyar dolar olduğunu dile getiren Öztrak, "Bu sabah Kısa Vadeli Dış Borç verileri açıklandı. Türkiye'nin önümüzdeki bir yılda ödemesi gereken borç, 203 milyar dolar. Şimdi yıl sonuna kadar cari açığın hep bu seviyede kalacağını, hiç artmayacağını varsaysak dahi cari açığın finansmanı dahil, bir yıl içinde bu ülkenin dışarıdan bulması gereken borç, 261 milyar dolar" diye konuştu.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sahiplerine bütçeden ödenen paranın, ilk beş ayda 4 milyar 439 milyon lira olduğunu söyleyen Öztrak, "Ama bu yanıltmasın. Bu hesapların büyük bir kısmının vadesi bu ay doluyor. Bugün ekonomistler hesaplamışlar, ilk altı ayda KKM sahiplerine bütçeden yapılacak ödeme 75 milyar lirayı bulacakmış. Bir o kadar da Merkez Bankasının kendi hesapları üzerinden ödeme yapması bekleniyor. Sıkıntı her geçen gün derinleşiyor. Hızla tedbir almak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Yerlerde yuvarlanan AK Partili meclis üyesi, partisinden ve görevinden istifa etti Yerlerde yuvarlanan AK Partili meclis üyesi, partisinden ve görevinden istifa etti

Bütçe açığı uyarısı
Öztrak, işin sadece dış açıkla bitmediğini, bütçenin daha yılın 5 aylık döneminde alarm vermeye başladığını savundu. "En düşük memur maaşının 22 bin lira olması, şartları tutan tüm memurlara 3600 ek gösterge vaadi, 7 bin 500 lira üstündeki emekli maaşlarının kademeli iyileştirilmesi, Bağ-Kur'luların prim gün sayısının düşürülmesi, vatandaşlık maaşı bağlanması" sözlerini yerine getirebilmek için ek bütçe gerektiğini belirten Öztrak, bütçe açığının daha şimdiden programda öngörülenin iki katını aşacakmış gibi göründüğünü söyledi.

Öztrak, vatandaşların bankalara kredi ve kredi kartı borcunun son bir yılda hemen hemen ikiye katlandığını ve 2 trilyon 106 milyar lira olduğunu aktardı. Bir ekonomi programının en önemli yakıtının güven olduğuna işaret eden Öztrak, güvenilir bir program, güvenilir bir kadro ve bunlara güç veren siyasi irade olmazsa hiçbir programın ayakta kalamayacağını söyledi.

Öztrak, şöyle devam etti:

"Hükümetin verdiği sözlerin inandırıcı olması için önce Merkez Bankası'nın arka kapısından buharlaştırılan, 2018 seçimlerindeki 128 milyar doların, bu seçimlerdeki 199 milyar doların, kuralsız, denetimsiz kimlere satıldığının araştırılması ve kamuoyuna açıklanması gerekiyor. 'Kur Korumalı Mevduat' uygulaması kapsamında Merkez Bankasının ne kadar döviz aldığının bu uygulamanın bankaya maliyetinin de açıklanması gerekiyor"

BOTAŞ güncel bilançosunu açıklamalı
Son dönemde Rusya'dan yapılan kredili gaz ithalat miktarının, Rusya'ya ne kadar borçlanıldığını gösteren BOTAŞ'ın güncel bilançosunun da açıklanmasının şart olduğunu savunan Öztrak, TÜİK'in TÜFE, büyüme ve işsizlik verileriyle ilgili geriye dönük teknik araştırmanın da bir an önce başlatılması gerektiğini söyledi.

Ortada hala bir "acil eylem planı"nın bulunmadığını ifade eden Öztrak, "Diğer taraftan ekonomi yönetiminin başında kim var? Ekonomi yönetimi kime emanet? Mehmet Bey'e mi, Cevdet Bey'e mi, Gaye Hanım'a mı, yoksa sarayın gölgesi Şahap Bey'e mi?" diye konuştu.

Kongreler öngördüğümüz gibi ilerliyor

Partisinin kongre takvimine ilişkin de bilgiler veren Öztrak, şunları kaydetti: "Partimizin kongreler takvimi öngördüğümüz gibi ilerliyor. İlçe ve il kongrelerimizi rekabet ortamında hızla tamamlayabilmek için gerekeni yapıyoruz. Parti Meclisimizin uygun göreceği bir tarihte de demokrasi şenliğine dönüşecek kurultayımızla bu süreci taçlandıracağız. Genel Başkanımız değişimin önünü sonuna kadar açacağını her fırsatta ifade ediyor. Muhalefetin birleşmiş gücünü dağıtarak saray ve şürekasının değirmenine asla su taşımayacağız. Yenilenmiş ve dinamik örgütlerimizle, yönetimlerimizle, yeni kurumsal yapımızla ve tüzüğümüzle daha da güçleneceğiz. Bundan 9 ay sonra yapılacak yerel seçimlere çok daha hazırlıklı şekilde girmeye, önümüzdeki seçimleri mutlaka almaya kararlıyız"

Abdüllatif Şener kime oy verdiğini söyleyemiyor

"Beş yıldır CHP'de siyaset yapan Abdüllatif Şener, seçimlerde CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermediğini açıkladı. İlk turda Sinan Oğan'a oy verdiğini, ikinci turda ise geçersiz oy kullandığını söyledi. Bir değerlendirmeniz olacak mı?" sorusuna yanıt verirken Öztrak, "Sayın Şener'in oy kullandığı sandığın ıslak imzalı tutanaklarına bakmışlar, orada geçersiz oy görünmüyor. Demek ki oyunu birine vermiş ama kime verdiğini millete açıklamaya da dili varmıyor" dedi.