Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında kritik temaslarda bulunuyor.

İlk olarak Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşen Erdoğan daha sonra Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. 

Türk tarihinin büyük zaferi: Kut'ül Amare... Türk tarihinin büyük zaferi: Kut'ül Amare...

İlk yüz yüze ve heyetler arası görüşme
Mısır-Türkiye ilişkileri yıllar süren gerilim ve diplomatik kopukluktan sonra normalleşme yönünde önemli adımlar atarken, Erdoğan ve Sisi görüştü. Katar'daki Dünya Kupası töreninde iki liderin tokalaşmasının ardından bugünkü görüşme iki liderin 10 yıldan uzun süre sonra gerçekleştirdiği ilk yüz yüze heyetlerarası görüşme oldu. 

Erdoğan ve Sisi, daha önce 2022 yılının Kasım ayında Katar'da yapılan FIFA Dünya Kupası'nın açılış töreninde bir araya gelmişti. Bu iki liderin, Sisi liderliğindeki cuntanın 2013'te Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler yönetimini askeri darbeyle devirmesinin ardından el sıkışarak verdiği ilk kareydi.

Bu temasın ardından Sisi, Erdoğan'ın 14-28 Mayıs seçimlerini kazanarak tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kendisini arayarak tebrik etmişti. Görüşmede ülkelerin karşılıklı büyükelçi ataması konusunda mutabık kalındı. 

4 Temmuz'da taraflar karşılıklı atamalarla ilişkileri büyükelçi seviyesine çıkarma kararı aldıklarını duyurdular. Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday gösterdi. İki isim ise henüz resmen Büyükelçi olarak göreve başlamadı. 

İki lider, 18'inci G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bir araya geldi.