Sınır Dışı edilen veya bu olayı yakınları yaşayan insanlar mutlaka Deport kelimesini bir kere de olsa duymuştur. Deport aslında sınır dışı edilen bir yolcuya verilen unvandır. Bu kelime deported olarak da geçmektedir. İlgili ülkeden sınır dışı edilen kişiye deport edildi diyebiliriz.

Deport Nedir?

Deported tehcir anlamına da gelmektedir. Tehcir demek zorunlu göç demektir. Bir topluluk yaşadığı yerden göç etmek zorunda kalabilir. Göç etmesine sebep olan durumlarla karşı karşıya kalmış olabilir. İşte bu sürece verilen isim tehcir veya göç etmedir.

Bir kişinin vatandaşı olmadığı ülkeden herhangi bir nedenden dolayı kendi ülkesine ya da farklı bir ülkeye sınır dışı edilmesine ise deport denmektedir. Bu tanımda geçen herhangi bir neden suç işleme ya da başka bir şey olabilir. Deport edilmede yani kişinin ülkeye teslim edilmesinde hava yolu ile bireyin iadesi söz konusudur. Sınır dışı edilen bu Yolcu güvenlik görevlileri eşliğinde sınır dışı edildikleri yere gitmek için uçağa binerler. Bu olayı tek başlarına da yapabilirler.

Bir kişi hakkında deport kararı verildiyse bu durum yabancı kişiye avukat veya tebliğ aracılığıyla iletilir. Deport kararı bazı kişilere verilir. Terör örgütü yöneticisi olanlar, suç işleyenler, vize gibi giriş durumu olmayanlar bu sebeplere birer örnektir.

Deport Ne Anlama Gelir?

Deport sınır dışı edilmek anlamına gelir. Bir kişinin sınır dışı edilmesi durumu bazı sebeplere dayalıdır. Örneğin hava alanlarında diğer yolcuları ve uçağı tehlikeye atabilecek bir kişi tespit edildikten sonra güvenlik görevlileri eşliğinde deport edilebilir. Hatta hava alanında işlediği suça göre kelepçe bile takılabilir. Bu duruma deport yolcu denir.

Deport kavramı daha çok uluslararası seyahatlerde karşımıza çıkar. Bir sebepten veya bir suçtan dolayı sınır dışı edilen yani deport edilen kişi kendi ülkesine ya da başka bir ülkeye hava yolu aracılığıyla gönderilir.

Deport Edilen Kişi Ülkeye Geri Girebilir mi?

Deport edilen kişinin ülkeye geri girebilmesi için deport nedeninin ortadan kalması lazımdır. Bu sebepten dolayı deport edilen kişi deport kararına itiraz edebilir. Bu durum idari işlem niteliğindedir ve idari bir süreç gerektirmektedir. Bu idari işlemlerin iptaliyle ilgilenen mahkeme çeşidi de idare mahkemeleridir. İdare mahkemelerinde deport edilen kişi iptal davası açabilmektedir.

Bu durumu bir örnekle açıklayalım. Türkiye ülkesinden deport edilen bir yabancıyı düşünelim. Bu kişinin Türkiye ülkesine geri girebilmesi için meşruhatlı vize yolu gerekecektir. Çünkü deport kararı ilgili yabancının sınır dışı edilme kararıdır. Bu karar yabancılara verilirken kendi ülkelerine doğru ya da farklı bir ülkeye doğru verilmektedir. Transit olarak gidecekleri diğer ülkelere gönderilmektedir.