Economist Intelligence Unit (İstihbarat Birimi), dünya genelindeki 173 şehri sağlık, eğitim, istikrar, altyapı ve çevre gibi kriterler baz alınarak değerlendirildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana, listenin ilk sırasında yerini aldı, güvenilir altyapısı, dikkat çeken kültür, eğlence ortamı, başarılı eğitim ve sağlık hizmetleriyle zirveye adını yazdırdı.

Yıllar boyu birçok kez zirvede yerini alan Viyana'yı, yılladır ikinci sıradaki yerini koruyan Danimarka'nın Kopenhag şehri takip etti.

Listenin üçüncü sırasında Melbourne, dördüncü sırasında ise Sydney yer aldı.

Kanada; Calgary, Vancouver ve Toronto olmak üzere üç şehir ile ilk 10'a girerek listede iyi bir sıralama elde etti.

İsviçre, altıncı sıradaki Zürih ve Calgary ile yedinci sırayı paylaşan Cenevre ile listede iki kentle temsil eden ülke oldu.

Covid ile ilgili kısıtlamaların geri çekilmesi nedeniyle kültür ve çevre derecelendirmelerinde küçük bir artış yaşayan Osaka, listede ilk 10 içerisinde yerini almayı başardı.

LONDRA VE STOCKHOLM'DE DÜŞÜŞ YAŞANDI
Listenin başında, Avrupa şehirlerinin güçlü bir hakimiyeti olmasına rağmen, en çok düşüş yaşayan kentler de yine Avrupa ülkelerinden oldu.

İngiltere'nin başkenti Londra ve İsveç'in başkenti Stockholm sıralamada düşüş yaşarken, Londra 12 basamak gerileyerek 46. sıraya, Stockholm ise 22 basamak gerileyerek 43. sırada yer aldı.

Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim

İskoçya'nın başkenti Edinburgh ise yaşanabilirlik araştırmasına ilk kez 2022 yılında 35. sıradan girdikten sonra bu yıl 58. sıraya geriledi.

EN AZ YAŞANABİLİR ÜÇ ŞEHİR
Cezayir'in Cezayir, Libya'nın Tripoli ve Suriye'nin Şam kentleri dünyanın en az yaşanabilir üç şehri olarak belirlendi.
Araştırmada sürekli olarak en düşük puan alan şehirlerden biri olan Şam'ın yaşanabilirlik puanlarında bu yıl da bir gelişme görülmedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev, savaşın doğrudan etkisinin bir sonucu olarak bu yıl listeden düştü ve şu anda dünyanın en az yaşanabilir 10 şehri arasında yer alıyor.

Raporda, "Ukrayna'daki savaş ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik ve siyasi bozulma birçok Avrupa kentinde yaşanabilirliği etkiliyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu durum en çok, bu yıl araştırmaya yeniden katılan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de göze çarpıyor" ifadeleri kullanıldı.

2023 YILI KÜRESEL YAŞANABİLİRLİK ENDEKSİ: İLK 10 ŞEHİR
1. Viyana, Avusturya
2. Kopenhag, Danimarka
3. Melbourne, Avustralya
4. Sidney, Avustralya
5. Vancouver, Kanada
6. Zürih, İsviçre
7. Calgary, Kanada
8. Cenevre, İsviçre
9. Toronto, Kanada
10. Osaka, Japonya

2023 YILI KÜRESEL YAŞANABİLİRLİK ENDEKSİ: SON 10 ŞEHİR
164. Douala, Kamerun
165. Kiev, Ukrayna
166. Harare, Zimbabve
166. Dhaka, Bangladeş
168. Port Moresby, Papua Yeni Gine
169. Karaçi, Pakistan
170. Lagos, Nijerya
171. Cezayir, Cezayir
172. Trablus, Libya
173. Şam, Suriye