Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekonomistleri Matteo Ciccarelli, Frederike Kuik ve Catalina Martinez Hernandez, yükselen enflasyon ve hava sıcaklıkları arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmada Avro Bölgesi'nin en büyük 4 ekonomisi olan Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'daki gelişmeleri baz alındı. 

Yahudi iş insanı Doğan Kasadolu: Beni de onlar gibi öldürmek istediler Yahudi iş insanı Doğan Kasadolu: Beni de onlar gibi öldürmek istediler

YÜKSEK SICAKLIK GIDA ENFLASYONUNU ARTIRIYOR
Ekonomistler, yaz dönemindeki yüksek sıcaklığın söz konusu büyük ekonomilerde, özellikle gıda enflasyonunu artırıcı etki yaptığını belirledi. Aylık ortalama sıcaklığın 1 derece artması, takip eden bir yıl içinde gıda enflasyonunda yaklaşık 0,1-0,2 puan yükselişe yol açtı. Sıcaklığın etkilerinin Fransa, İtalya ve İspanya'da Almanya'ya göre daha fazla olduğu görüldü.

ENFLASYONİST BASKILAR ARTACAK
Aşırı sıcaklıklara bağlı olarak tarımsal üretim, iş gücü verimliliği ve taze gıda tedarikinde meydana gelen düşüşler, tüketici fiyatlarındaki artışı etkileyen faktörler olarak öne çıktı. ECB'ye göre, iklim değişikliğinin etkilerinin yoğunlaşmasıyla yaz aylarında aşırı sıcak hava dalgalarının daha sık ve şiddetli yaşanması ihtimali, gelecekte daha güçlü enflasyonist baskıların görülme riskini artırıyor.