Hindistan G20 Dönem Başkanlığı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin liderler arasında uzlaşma sağlandığını açıklamasının ardından G20 Liderler Zirvesi Deklarasyonu’nu yayınladı. Nihai metinde yenilenebilir enerjinin üç, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması, çok uluslu kalkınma bankalarının reformuna duyulan ihtiyaç ve kalkınmaya yönelik trilyonlarca dolarlık fonun kilidini açmak için borçların yeniden yapılandırılması konularında mutabakata varıldı. COP28’de başarılı bir sonuca ulaşılması için kilit bir konu olan fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması konusuna ise değinilmedi. Ayrıca gelişmekte olan ülkeler için 4 trilyon dolarlık finansmanın harekete geçirilmesi ihtiyacı kabul edilirken hükümetlerin, 2023 yılında 100 milyar Dolar hedefine ulaşacağı belirtildi.

NELER ÖNE ÇIKTI?

- Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirveye katılmadı. Şi, 2008’den bu yana toplantılara bizzat katılmayan ilk Çin Devlet Başkanı oldu.

- Çin’in zirvede ağırlığını yeterince hissettirememesi Biden’ı ve dolayısıyla ABD’yi ön plana çıkardı. Zirve boyunca ABD’nin verdiği ekonomi özelindeki mesajlar yakından takip edildi.

- Zirveye 55 ülkenin yer aldığı Afrika Birliği de ilk kez katılım gösterdi.

- Ana gündem maddelerinden biri olan Ukrayna’yla ilgili politikalarda ülkelerin fikir birliğinde olmaması dikkat çekti.

Adıyaman'da bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit Adıyaman'da bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit

- ABD, Suudi Arabistan, Hindistan ve AB’nin yer aldığı ve yeni bir ‘Baharat Yolu’ olarak tanımlanan rotanın enerji ve ticarette yeni bir döneme işaret edeceği belirtildi.

G20 Liderler Deklarasyonu metnin tamamını indirmek için tıklayınız!