Gordion düğümü nedir?

Büyük İskender'e atfen kullanılan bir ifadedir. 

Genellikle çözülmesi zor sorunların kaba juvvet ve şiddetle çözülmesi anlamında kullanılmaktadır.

Gordion düğümü

Gordion düğümü efsanesi

M.Ö. 334’te yani Büyük İskender’in yolunun Frigya’ya düştüğü tarihlerde ortaya çıkan bir efsanedir. Büyük İskender, Kral Gordios ve onun oğlu Kral Midas (eşek kulaklı Midas olarak da bilinen efsanevi Frig kralı) bu efsanenin kahramanlarıdır. 

Gordion Düğümü Kehanetine göre Gordion Düğümünü çözen kişi, tüm Asya’nın hâkimi olacaktır. Gordion düğümü Frig Kralı Gordios’un arabasındaki boyunduruğa kayışla atılmış düğümdür. Efsaneye göre Büyük İskender, Gordion'a gelince Gordios’un arabasını, boyunduruğu ve kayışı yani Gordion düğümünü görmek ister. Ancak kızılcık ağacının kabuğundan yapılan kayışın uçları içe kıvrılarak bağlandığı için görünmemektedir. Düğümü çözmek isteyenler de bu uçları bulamadığı için düğümü çözememektedir. İskender kayışı çözmek için bir süre çaba sarf eder. Ne başı ne de sonu belli olan bu düğümü çözmenin imkânsız olduğunu anlayan İskender, kılıcını çeker ve çözümü imkansız denen düğümü oluşturan kayışı keser.

İskender, gerçekten de Pers İmparatorluğu'nun fatihi ve Asya'nın hakimi olma yolundadır. Ancak 33 yaşında ateşli bir hastalıktan zamansızca ölümü bilgelerce İskender'in Gordion düğümünü çözmek yerine sabırsızca davranmasının cezası olarak yorumlanır. Flavius’un eserine göre düğümün çözüldüğü gece, tanrılar gökyüzünde şimşekler çaktırıp gök gürültüleri çıkararak kehaneti onaylarlar ve İskender tanrılara kurbanlar adar.