Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye yapacağı ziyaretin, "17 Temmuz'da sona erecek Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması açısından önemi" Avrupa basınında geniş yer buldu.

Haberlerde, Zelenski'nin Başkan Erdoğan'la bir araya gelmesinin, gelecek hafta yapılacak kritik NATO Zirvesi öncesi gerçekleşeceği vurgulandı ve ikilinin görüşmesinde, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasının geleceğinin gündeme taşınacağına işaret edildi.

Avrupa basınında, "Zelenski Erdoğan'a gidiyor", "Zelenski, Erdoğan'la görüşmek için işgalden sonra ilk defa Türkiye'yi ziyaret edecek" ve "NATO Zirvesi öncesinde: Zelenskiy Erdoğan'la bir araya geliyor" başlıkları öne çıktı.

Fransız basını: Ziyaret, Rusya-Ukrayna arasında yeni müzakere faslını başlatabilir

Fransız kanalı France 24 haberinde, Zelenski'nin Prag ziyareti sonrası Başkan Erdoğan'la Türkiye'de görüşeceğini belirterek iki liderin görüşmede Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı ele alacağını belirtti.

Le Monde gazetesi, Zelenski'nin Başkan Erdoğan'la bir araya gelmesinin kritik NATO zirvesi öncesi gerçekleşeceğine dikkati çekti.

Fransız kamu yayıncısı Franceinfo ise Ukrayna-Rusya Savaşı'nın 500. gününün arifesinde Zelenski'nin, Başkan Erdoğan'la İstanbul'da bir araya geleceğini aktardı.

CNEWS kanalının haberinde, Ukrayna-Rusya Savaşı başlamadan önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Başkan Erdoğan'ın son aylarda kendisini itibar gören bir ara bulucu olarak kabul ettirdiği değerlendirmesi yapıldı.

Haberde, Zelenski ve Başkan Erdoğan arasındaki resmi ziyaretin, Rusya ve Ukrayna arasında yeni bir müzakere faslını başlatabileceğine işaret edildi.

ALMAN BASINI: GÖRÜŞMEDE, TAHIL ANLAŞMASI VE NATO ZİRVESİ ELE ALINACAK

Frankfurter Rundschau gazetesi "NATO Zirvesi öncesinde: Zelenski Erdoğan'la bir araya geliyor" başlığıyla verdiği haberde, burada ele alınacak konuların tahıl anlaşması ve NATO Zirvesi olacağını belirtti.

Tahıl anlaşmasının birkaç kez, en son da mayıs ortasında uzatıldığına işaret edilen haberde, ancak Rusya'nın, gübre ve gıda ihraç etmesine izin verilmediğinden şikayet ettiği aktarıldı.

Haberde, Rusya'nın özellikle Batı'nın yaptırımlarından dolayı tarım ihracatının engellenmesinden şikayet ettiği belirtildi.

Ayrıca, haberde Zelenski'nin görüşmede Türkiye Cumhurbaşkanı'na, İsveç'in NATO'ya katılması için yeşil ışık yakma konusunda ısrar edeceğinin beklendiği ifade edildi.

Öte yandan, haberde, Erdoğan'ın "Putin ve Zelenski'yle olan iyi ilişkilerini ara bulucu rolü oynamak için kullanmaya çalıştığı" ifade edilerek ancak Batılı hükümetlerin, Türkiye ile Rusya arasında giderek artan yakın ekonomik ilişkilerden ve Türk hükümetinin İsveç'in NATO'ya katılmasına karşı çıkmasından endişe duyduğu kaydedildi.

Welt gazetesi de "Medyadaki haberlere göre, Zelenski cuma günü İstanbul'da Erdoğan'la görüşecek" başlığını kullanarak Türk medyasına dayandırdığı haberinde, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Başkan Erdoğan ile buluşmak için İstanbul'a gideceğini yazdı.

Söz konusu haberlerde görüşmede, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına ilişkin Kiev ile Moskova arasında süresi dolacak tahıl anlaşması ve gelecek hafta Litvanya'da yapılacak NATO Zirvesi'nin ele alınacağı aktarıldı.

HOLLANDA BASINI: ZELENSKİ VE ERDOĞAN, TAHIL ANLAŞMASINI GÖRÜŞECEK

Hollanda'daki Volkskrant gazetesi, Ukraynalı liderin ziyaretini, "Zelenski, Türkiye'de mevkidaşı Başkan Erdoğan'la görüşecek. İkili BM himayesinde yapılan tahıl anlaşmasını görüşecek" ifadeleriyle duyurdu.

Türk basınına dayandırılan haberde, Ukrayna-Rusya Savaşı'nda Türkiye'nin ara buluculuk rolü hatırlatılarak, Türkiye'nin Ukrayna-Rusya arasındaki müzakerelere müdahil olduğu kaydedildi.

AD gazetesinin haberinde de iki liderin, gelecek hafta Litvanya'nın başkenti Vilnus'ta yapılacak NATO Zirvesi'ni ve Ukrayna'nın muhtemel NATO üyeliğini ve Rusya'nın sona erdirmeyi düşündüğünü açıkladığı tahıl anlaşmasının geleceğini ele alacağı aktarıldı.

AVUSTURYA BASINI, "ZELENSKİ, ERDOĞAN'A GİDİYOR" BAŞLIĞINA YER VERDİ

Avusturya'nın kamu yayıncı kuruluşu ORF, Zelenski'nin Türkiye'ye yapacağı ziyareti "Zelenski, Erdoğan'a gidiyor" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

ORF, Anadolu Ajansına dayandırdığı haberde, iki liderin 17 Haziran'da süresi dolan tahıl anlaşmasının yanı sıra Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi'ne ilişkin konuları ele alacağı belirtildi.

Avusturya'nın en çok satan gazetesi Krone de "Zelenski, Prag'dan sonra Türkiye'ye gidiyor" başlığıyla Ukraynalı liderin hem Prag'daki temasları hem de İstanbul'da Erdoğan'la yapacağı görüşmeye ilişkin Anadolu Ajansının aktardığı bilgileri paylaştı.

İSPANYA BASINI: İKİ LİDER, TAHIL ANLAŞMASININ UZATILMASINI DEĞERLENDİRECEK

İspanya'da "Zelenski, Erdoğan'ı görüşmek için işgalden sonra ilk defa Türkiye'yi ziyaret edecek" başlığını atan Europa Press haber ajansı, "İki lider esas olarak savaştaki son durumu ve Rusya'nın da parçası olduğu tahıl ihracatı anlaşmasının uzatılmasını değerlendirecek." diye yazdı.

Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim

Haberde, "Erdoğan, birçok kez Moskova ve Kiev arasında olası barış müzakerelerinde ara buluculuk teklifinde bulundu. Türkiye, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları arasında geçen yıl mart ayında yapılan ve şimdiye kadar gerçekleşen en üst düzey toplantıya da ev sahipliği yaptı." değerlendirmesinde bulunuldu.

Son dönemlerde yurt dışı seyahatlerini artıran Zelenski'nin son olarak Bulgaristan'a sürpriz bir ziyaret yaptığı hatırlatılarak, Ukrayna Devlet Başkanı'nın gelecek hafta yapılacak Litvanya'daki NATO Zirvesi'ne de gidebileceği belirtildi.

İTALYAN BASINI: GÜNDEMDE BM HİMAYESİNDE YAPILAN TAHIL ANLAŞMASI VAR

Rainews24 haber kanalı, "Zelenski, Türkiye'de Başkan Erdoğan'la görüşecek ve gündemlerinde BM himayesinde yapılan tahıl anlaşması var" ifadeleriyle Ukraynalı liderin ziyaretini duyurdu.

Il Giornale gazetesi de "Zelenski, Türkiye'ye uçuyor. Bu ziyaretin arkasında ne var?" başlıklı haberinde, Ukrayna için hayati önemdeki tahıl anlaşmasının, bu görüşmenin önemli konu başlığı olduğunu yazdı. Haberde, Rusya'nın bu anlaşmayı uzatmak için bir neden görmediği, buna karşın Türkiye'nin burada bir kez daha belirleyici bir rol oynayabileceği ifade edildi.

İtalyan ANSA ajansı da dün geçtiği haberinde "Zelenski'nin Moskova'ya baskı yapılması için Erdoğan'la görüşeceğini" yazdı.

Ukraynalı liderin Prag'da dünkü basın toplantısında, bugünkü görüşmeyi teyit ederek tahıl anlaşması, Ukrayna'nın NATO içinde desteklenmesi, tutsak değişimi konularını görüşeceklerini aktardığı belirtildi.

İNGİLİZ BASINI: ZELENSKİ, ERDOĞAN'LA TAHIL ANLAŞMASINI GÖRÜŞECEK

İngiltere'de Sky News televizyonu internet sitesinde, Zelenski'nin 17 Temmuz'da bitecek Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın süresinin hızla sona yaklaşması nedeniyle Başkan Erdoğan'la anlaşmayı görüşmek üzere Türkiye'ye gideceğini yazdı.

The Guardian gazetesi de Zelenski'nin Başkan Erdoğan'la görüşeceğini belirtirken haberde "Türkiye'nin aynı zamanda bir NATO üyesi olduğuna" vurgu yapıldı.

İngiliz Telegraph gazetesi de haberinde, Zelenski'nin, Ukrayna'nın NATO'ya katılma ve müttefiklerinden daha fazla silah alma çabalarını desteklemek amacıyla çıktığı turun son ayağında, Türkiye lideri Başkan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceğine yer verdi.

İstanbul'daki görüşmelerin, "Rusya'nın işgalinin 500. gününün arifesinde gerçekleşeceği" kaydedilen haberde, "Çatışmada önemli bir ara bulucu olan Erdoğan'la yapılacak görüşmelerde, Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatına ilişkin süresi dolan anlaşmanın yanı sıra gelecek hafta yapılacak NATO zirvesi de ele alınacak." denildi.

Haberde ayrıca, analistlerin, "Zelenski'nin 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Erdoğan'a İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması için baskı yapmasını beklediğine" ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Yunanistan'da yayın yapan in.gr haber portalında ise Zelenski'nin, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra ilk kez Türkiye'yi ziyaret edeceği belirtilerek Türk basınında yer alan, ziyarette Ukrayna'nın tahıl ihracatına ilişkin görüşme yapılanacağına dair haberler aktarıldı.

KARADENİZ TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NIN SÜRESİ 17 TEMMUZ'DA SONA ERECEK

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Daha önce birkaç kez uzatılan anlaşmanın süresi 17 Temmuz'da dolacak. Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılması için bir olasılık görmediklerini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığının 4 Temmuz'daki açıklamasında, şu ifadelere yer verilmişti:

"Eylül 2022'den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi'ye, 34 bin tonu da Kenya'ya gönderildi. BM, bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı'da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor. Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok."