Sultanahmet'te bulunan İbrahim Paşa Sarayı, Osmanlı zamanında sultan düğünlerinin, şehzade sünnetlerinin görkemli törenlerine ev sahipliği yaparak bügün Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor.

Bu tarihi yapının, Pargalı İbrahim Paşa ile Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Hatice Sultan ile birlikte yaşadığı saray olduğu düşünülüyor.

Yine İsmail Türüt yine zulme isyan! "Yerin dibine girsin İsrail" Yine İsmail Türüt yine zulme isyan! "Yerin dibine girsin İsrail"

mahzen 2

Sarayın altında 15 asır öncesine ait Bizans döneminde sarnıç, Osmanlı döneminde ise arşiv mahzeni olarak kullanılan büyük bir yapı bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, asırlar öncesine ait olan yapı için çalışmalarını sürdürürken 600 metrekare genişliğinde ve 6 metre 80 santim yüksekliğindeki mekanın 5. asırda yapıldığı tahmin ediliyor.

ibrahim paşa sarayı mahzen

Sultan sarayları dışında günümüze ulaşılabilen tek özel saray İbrahim Paşa Sarayı, yüzyıllar boyunca çoğunlukla devlet konutu olarak kullanıldı.

Paşalara, onların eşi hanım sultanlara tahsis edildi. Bir süre de misafirhane olarak elçilere hizmet verdi. 1983'ten bu yana Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor.

Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı döneminin az bulunur örneklerini sergileyen müzedeki eserler, İslam dünyasının farklı köşelerinden toplandı.

Müze, dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından birine sahip olmasıyla tanınıyor. Halılar arasındaki parçalarsa 13. yüzyıla ait Selçuklu örnekleri.

Büyük salonların bulunduğu geniş camekanlı kısımda olağanüstü zengin Türk halıları koleksiyonu yer alıyor.

Müze, halı koleksiyonlarının yanı sıra nadir sanat eserleri olan el yazmalarıyla da öne çıkıyor.

Halı bölümünün alt katı da, son birkaç yüzyılın Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonuna ayrıldı.

"BÜYÜK VE HEYECAN VERİCİ KEŞİF"

Tarihçi yazar Erhan Afyoncu, söz konusu yapıyı incelediği anların fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı.

Heyecanlı bir keşif olduğunu aktaran Afyoncu şu ifadeleri kullandı:

Sultanahmet'te İbrahim Paşa Sarayı'nın altında 15 asır öncesine ait Bizans döneminde sarnıç, Osmanlı döneminde arşiv mahzeni olarak kullanılan büyük bir yapı bulundu.

mahzen

"Büyük ve heyecan verici keşif için kutluyorum"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın eski İstanbul Tapu Kadastro binasının (Defter-i Hakani) Ayasofya Müzesi'ne dönüştürülmesi sırasında bulunan Bizans dönemine ait yapının ziyarete açılması için faaliyetler sürüyor.

Murat Bardakçı ve Coşkun Yılmaz'la birlikte ziyaret ettiğimiz yapı, 9 bin kamyon toprak özenle tahliye edilerek ortaya çıkarılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütün yetkililerini bu büyük ve heyecan verici keşif için kutluyorum.