Koyunhisar Savaşı veya bir başka ismiyle Bafeus Muharebesi, Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu'nun silah kullanılan ilk çatışması olarak tarihe geçmiştir.

Ünlü tarihçi merhum Halil İnalcık'a göre; Osmanlı Devleti bu savaştan sonra kurulmaya başlamıştır.

Peki Koyunhisar Savaşı ne zaman yapılmıştır? Koyunhisar Savaşı nerede yapılmıştır? Koyunhisar Savaşını kim kazanmıştır? Koyunhisar Savaşı'nın sonuçları nelerdir?

640x360 (1)

Koyunhisar Savaşı ne zaman yapılmıştır?

Koyunhisar Savaşı, 18 Temmuz ve 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı muharebedir.

Koyunhisar Savaşı Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır. Savaşı Osman Gazi yönetimindeki Osmanlı ordusu kazanmıştır.

Savaşın nedeni; Yine Halil İnalcık'a göre, savaşın gerçekleşme sebebi: 'Osmanlı Devleti'nin Nikea'yı (günümüzde İznik) tekrar Türk hakimiyetine alma isteği' olarak göstermektedir.

Ewqe4-mWEAA-QIU

Koyunhisar Savaşı nerede yapılmıştır? Koyunhisar Savaşını kim kazanmıştır?

Dün Halepçe bugün Gazze! Halepçe Katliamı'nın üzerinden 36 yıl geçti Dün Halepçe bugün Gazze! Halepçe Katliamı'nın üzerinden 36 yıl geçti

Koyunhisar Muharebesi diye tanımlanan savaş bugün Bursa ili Yenişehir ilçesine bağlı Koyunhisar ya da diğer adı ile Hamidiye(eski) köyünün bulunduğu ovada gerçekleşmiştir.

Başta Bursa valisi Adranos, Kestel ve Kite tekfurları Osman Bey'e karşı birleştiler. İmparator II. Andronikos Palaiologos da 2.000 kişilik çoğu paralı asker olan Alan'lardan oluşan bir merkezi ordu gücü gönderdi. Ancak bu birleşik Bizans ordusu, Osman Bey komutasındaki Osmanlı kuvvetleri tarafından, İznik'in güneybatısında Koyunhisar (Bafeus) denilen yerde ağır bir yenilgiye uğratıldı.

Bu savaş sırasında yenilen Bizanslı güçlerin çok fazla zayiata uğramadıkları ve birçok merkezi Bizans gücüne ait Alan asıllı paralı askerin dağınık şekilde İznik'e döndüğü bildirilmektedir. Osmanlı gücünden ise Osman Bey'in yeğeni Aydoğdu bey Koyunhisar savaşında öldüğü belirtilir.

Aydoğdu bey aslında Dimbos Savaşında ölmüştür, Koyunhisar'a defnedilmiştir.

Koyunhisar Savaşı'nın sonuçları nelerdir?

  1. Kite Kalesi fethedilmiştir.
  2. Bursa'nın kuzeyi hariç üç tarafı Osmanlı topraklarıyla çevrilmiştir.
  3. Osmanlılar Bizans tekfurlarının güçlü ordusunu yenerek zaten zayıflamış olan Bizans'ın gücünü iyice zayıflatmıştır.
  4. İznik ve İzmit yolu açılmıştır.
  5. 1313 yılında Harmankaya tekfuru Köse Mihal; Müslüman olup Osmanlılar'a katılmıştır. Aynı yıl Lefke, Mekece, Akhisar, Geyve ve Leblebici kaleleri fethedilmiştir.
  6. Tarihçi Halil İnalcık 2009'da verdiği bir konuşmada Osmanlı beyliğinin devlet niteliğini 1302 yılında Koyunhisar Muharebesi'ndeki Osman Bey'in galibiyetinden sonrası kazandığını iddia etmektedir.