Osmanlı Devleti döneminde İzmir ve Selanik'de İngiliz, Rum ve İtalyan gençlerinin oluşturduğu karma takımlar ile futbol oynanıyordu.

Müslüman gençler ise o dönemdeki baskılar ve gelenekler nedeniyle futboldan uzak duruyordu.

Aynı durum İstanbul'da da geçerliydi. İngiliz ve Rumların kendi aralarında Moda, Baklatarlası ve Kuşdili çayırlarında oynadıkları futbol maçları Kadýköy ve çevresinde oturan Türk gençlerinin de büyük ilgisini çekmekteydi. Ancak ailelerde hakim bulunan taassup zihniyetinin yanı sıra istibdat rejiminin de amansız baskısı Türk gençlerini bu yolda frenleyen iki önemli faktördü.

Buna rağmen futbola gönül kaptıran Türk gençleri arasında her tehlikeyi göze alan karasevdalılar da çıkmıştı. Bunların başında, Amiral Hüseyin Hüsnü Paşa’nın Mekteb-i Bahriye (Deniz Harbokulu) öğrencisi olan oğlu Fuad Hüsnü Bey bulunuyordu.

İLK TÜRK FOTBOL TAKIMI NASIL KURULDU?

Fuad Hüsnü Bey çok iyi derecede İngilizce bildiği için Moda'da İngilizler ile dostluk kurmuş, onlardan eski bir futbol topu bile temin etmişti.

Bir gün kendisini Papazn Çayırı mevkiinde, bir duvarın karşısına geçmiş top oynarken gören en yakın arkadaşı Reşat Danyal Bey ona takılır.

Reşad Danyal Bey ile Fuad Hüsnü Bey arasında geçen konuşma ise şöyledir:

-“Ne yapıyorsun Fuad? Duvarı mı yıkmaya çalışıyorsun?..”

Fuad Hüsnü Bey kestirme bir cevap vererek:

-“Gel Reşat, biz de bir futbol takımı kuralım. İngilizlere, Rumlara duman attıralım çayırlarda...”

İşte Fuad Hüsnü Bey'in bu sözleri Türk futbol tarihinde önemli bir adımın atılmasına yol açmıştır.

Fuat_Husnu_Kayacan

'Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına aday olacak' 'Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına aday olacak'

(Fuad Hüsnü Bey)

FUAD HÜSNÜ KAYACAN KİMDİR?

Fuad Hüsnü ve Reşat Danyal beyler derhal faaliyete geçerek ilk Türk futbol takımını ortaya çıkarmışlardı.

Ancak bunu büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirdikleri gibi, her türlü tedbiri de elden bırakmamışlar ve takımlarına bir İngiliz adını vererek devrin hafiyelerinin dikkatinden kaçmak yoluna gitmişlerdi.

İşte bu nedenle ilk Türk futbol takımı, “Black Stocking (Siyah Çoraplılar)” adıyla ortaya çıkmıştı.

Bugünkü Fenerbahçe Stadı’nın karşısındaki “Halil Mahmudiye” İlkokulu’nun altındaki Hurşit Ağa’nın kahvehanesini kendilerine lokal olarak seçen gençler, Papazın Çayırı’nda yaptıkları birkaç idmandan sonra Rum takımıyla ilk maçına çıkacaklardı.

papazın çayırı

(Bugün Fenerbahçe stadının olduğu yer; Papazın Çayırı)

Bu maç, 26 ekim 1901 günü Papazýn Çayırı’nda oynanmıştı. O gün Rum takımının karşısına çıkan “Black Stocking” takımında Fuad Hüsnü ve Reşat Danyal beylerin yanı sıra þu isimlerin yer aldıkları görülüyordu:

Kemal Nuri Bey, Fahri Bey, Nureddin Bey, Hafız Mehmed, Hafız Mustafa, Emcet Bey, Şevki Bey ve Tamburacı Osman Pehlivan...

siyah çoraplılar

("İlk Türk futbol takımı: Black Stocking”)

Son derece tecrübesiz kişilerden oluşan Black Stocking bu ilk maçında Rumlara 5-1 yenilirken şeref sayısını Fuad Hüsnü Bey atmıştır.

 Bu ilk maç ne çare ki Black Stocking’in aynı zamanda son maçı olmuştu.

Hafiye Şamil’in adamları bu işin farkına varmışlar ve Papazın Çayırı’na ani bir baskın yapmışlardı. Kaçabilenler kurtulmuş , yakalananlar ise ağır cezalara uğramışlardı.