Yazılı bir açıklamayla istifa eden Gay, üniversitenin son dönemdeki tartışmalardan bağımsız şekilde hedeflerine devam edebilmesi için böyle bir karar aldığını belirtti.

Gay, şahsıyla ilgili son dönemde ortaya çıkan tartışmaların kurum olarak Harvard'ı yıpratmaması için görevinden ayrıldığını kaydetti.

Açıklamasında Gay, kampüste düzenlenen Filistin'e destek gösterileriyle ilgili tartışmalara ya da sonrasında ABD Kongresinde katıldığı ve antisemitizmin tartışıldığı oturuma ise değinmedi.

Eski IMF Başkanı Rodrigo Rato hakkında 63 yıl hapis istendi Eski IMF Başkanı Rodrigo Rato hakkında 63 yıl hapis istendi

"HARVARD'IN ÇIKARINA EN UYGUN OLAN ŞEYİN BENİM İSTİFAM OLDUĞU ARTIK AÇIKTIR"
Gay, "Harvard'ın çıkarına en uygun olan şeyin benim istifam olduğu artık açıktır, öyle ki bundan sonra üniversite bu oldukça zorlu süreci bir kişiden ziyade kuruma odaklanarak yönetebilir." ifadesini kullandı.

Ayrıca Gay, kampüste nefret suçlarına yer olmadığını ifade etti.

İSRAİL YANLISI KESİMLERDEN YOĞUN TEPKİ ALMIŞTI
Amerikan medyasına yansıyan haberlerde ise Gay'in İsrail'e tepki gösterilerini "düşünce özgürlüğü" kapsamında değerlendirmesi sonrasında özellikle İsrail yanlısı kesimlerden yoğun tepki aldığı, 5 Aralık 2023'te katıldığı Kongre oturumunda sorulara verdiği yanıtlarla baskının arttığı ve eski rektörün bu süreci "iyi yönetemediği" yorumları öne çıkarıldı.

Diğer yandan Gay hakkında son bir hafta içinde "önceki bazı akademik çalışmalarında intihal yaptığı" yönünde iddialar da Amerikan medyasına yansımıştı.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ GAY İSTİFAYA ZORLANMIŞTI
ABD Kongresi Eğitim ve İş Gücü Komisyonunda 5 Aralık'ta düzenlenen "Kampüs Rektörlerini Sorumlu Tutmak ve Antisemitizmle Mücadele" başlıklı oturum kapsamında, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth, üniversite kampüsünde antisemitizm olaylarına ilişkin yaklaşımlarına dair ifade vermeye çağrılmıştı.

Üç rektör, saatler boyunca antisemitizmle ilgili konularda öğrencilere yönelik disiplin faaliyetlerine, üniversitelerin nasıl farklı görüşleri temsil ettiğine ve kampüsteki güvenliğe ilişkin soruları yanıtlamıştı.

Rektörlüğe son bir yılda başlayan Gay, Magill ve Kornbluth, antisemitizmle birlikte Müslüman karşıtlığı ve nefretin her türlüsünün artışına karşı mücadele edeceklerini belirtmişti.

Üç isim de İsrail'e tepki gösterilerini, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi nedeniyle yoğun eleştiri ve baskıyla karşı karşıya kalarak istifa etmeye zorlanmıştı.

Pensilvanya Üniversitesi Rektörü Magill, baskıların ardından istifa etmişti.

Harvard Üniversitesi yönetimi de Rektör Gay'in, ABD Kongresinde antisemitizmle ilgili oturumda yaptığı açıklamalar nedeniyle aldığı tepkilere rağmen görevinde kalacağını duyurmuştu.

MIT Rektörü Kornbluth ise istifaya zorlansa da görevini sürdürüyor.

RADİKAL YAHUDİ REKTÖR
Claudine Gay'in istifasının ardından Harvard'ın geçici rektörü Alan Garber oldu. 2011 yılından bu yana Harvard Üniversitesi'nde görev yapan Garber radikal Yahudi kimliği ile biliniyor. Harvard'daki Yahudi kulüplerine üye olan Garber üniversite içinde antisemitizmle mücadele konulu etkinlikler düzenliyordu.

NEHİRDEN DENİZE SLOGANINI KINAMIŞTI
Garber ayrıca Şabat yemeğinde Harvard Hillel'e hitap ederek yaptığı konuşmada "nehirden denize" sloganının kullanılmasını kınamıştı.