Ukrayna Parlamentosunda yeni atanan savunma bakanı Umerov hakkında çok önemli bir fikir birliği olduğuna dikkat çeken Kırımoğlu, “Rüstem Umerov, çok bilgili bir insan. Parlamentoda normalde tenkitler yapılırdı ama Rüstem Umerov'a gelince hiçbir tenkit yapılmadı. Aslında bazı milletvekilleri rahatsızlıklarını bildirdi. Milletvekilleri Rüstem Umerov'a, 'Siz orada çalıştığınız sürede yolsuzluğu tamamen ortadan kaldırdınız, siz gittikten sonra ne olacak?' sorusunu yöneltti. Aslında muhalefet adet olarak Cumhurbaşkanının tayin ettiği kişiyi prensipte desteklemiyor. Çünkü muhalefetin vazifesi tenkit etmek... Ama bu kez Poroşenko, kürsüye çıkıp, 'Biz ilk kez oy vereceğiz. Çünkü Rüstem Umerov'a saygımız sonsuz. Onun bu işi yapabileceğini düşünüyorum' dedi” ifadelerini kullandı.

"BU KARAR, KIRIM'DAKİ SOYDAŞLARIMIZA RUH KAZANDIRDI"

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Kırım Akyar'da bugün gerçekleşen patlamaları gördük. Kırım'da son dönemde hareketliliğin arttığını biliyoruz. Yaşananlar, Kırım'ın kurtuluşunun yakın olduğunu mu gösteriyor?” sorusuna, “Rüstem Umerov bu vazifeye tayin edildikten sonra dünyada çeşitli yorumlar yapıldı. Herkesin ortak düşündüğü fikir bu kararın büyük bir sinyal olduğu yönündeydi. Bu kararın ardından yapılan yorumlarda, ‘Kırım'ın pazarlık konusu olmayacağının ve işgalden kurtarılıp yeniden Ukrayna'nın parçası olacağının garantisidir' denildi. Çünkü Rüstem Umerov gibi bir bakana Kırım'dan vazgeçelim denilemez. Bu karar, Kırım'daki soydaşlarımıza ruh kazandırdı” açıklamasını yaptı.

PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu

QHA'nın “Azerbaycan ve Ukrayna karşılıklı olarak topraklarında yapılan sözde seçimleri kınadı. Azerbaycan dış politikası için önemli bir hamleydi. İlerleyen süreçte Azerbaycan'ın bu konudaki tavrı ne olacaktır?” sorusunu cevaplayan Kırımoğlu, "Azerbaycan'ın diğer bağımsız Türk cumhuriyetlerine göre davranışları daha iyi. Önemli kurullarda Rusya'yı açıktan desteklemiyorlar. Ama Azerbaycan'da tüm halk Ukrayna'yı destekliyor. Elbette bunu iktidardaki insanlar hesaba katıyor. Ama, Azerbaycan bizi her alanda Türkiye gibi desteklese daha memnun olurduk. 66 ülkenin katıldığı Kırım Platformu Zirvesi'nde Azerbaycan yoktu. Türk cumhuriyetleri arasında yalnız Türkiye vardı. Ancak ilerleme oldukça biz de seviniyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN RUSYA'YA YAPTIRIMLARININ KALKMASI TEKLİFLERİ KABUL EDİLEMEZ"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen Soçi görüşmesini değerlendiren Kırımoğlu, “Bu konuda Numan Kurtulmuş ile de konuştuk. Biliyoruz, Türkiye'nin kendi ekonomik ihtiyaçları var. Bu yüzden de Putin'e uygun kelimeler kullanıyordur. Türkiye'nin yaptığı yaptırımların kalkması yönündeki teklifler kabul edilemez. Bu gibi teklifler, Türkiye'nin Ukrayna'daki imajına zarar getiriyor. Türkiye'de şunun bilinmesi gerek. Bu teklifler kabul edilemez. Rus ordusu topraklarımızdan çıkana kadar ateşkes teklifi de kabul edilemez. Zelenskıy'ın kararı var. Ukrayna toprakları işgalden kurtarılıncaya dek, Putin rejimi ile hiçbir müzakere olmayacak” ifadelerini kullandı.


"DÜNYADAKİ KIRIM TATAR DİASPORASI DAHA AKTİF OLMALI"

Dünyadaki Kırım Tatar diasporalarının daha aktif olması gerektiğini de dile getiren Kırımoğlu, “Maalesef diasporamız, Ukrayna'da yaşanan olayları yakından takip etmiyor. Bazıları diyor ki ‘Bu bizim savaşımız değil. Ukrayna-Rusya Savaşı... Kendimizi korumamız için tarafsız olması lazım'. Böyle durumlarda diasporamız daha aktif olmak zorunda. Bu bizim savaşımız. Eğer Ukrayna'yı kurtaramazsak, Kırım Tatar halkının geleceği yok. Ya halkımız toprağını terk etmek zorunda kalacak ya da Ruslaşacak ve milli kimliğini kaybedecek” dedi.

“RUSYA'DA SEÇİM YOKTUR. BU YALNIZCA BİR TİYATRODUR"

Ayrıca Rus işgali altındaki Kırım'da ve Ukrayna'nın Rus işgalindeki diğer bölgelerinde düzenlenen sözde seçimlere değinen Kırımoğlu, bunun Rusların tiyatrosu olduğunu dile getirdi. Kırım Tatarlarının milli lideri, “Rusya'da seçim diye bir şey yoktur. Orada yapılan yalnızca bir tiyatrodur. Kim seçilecekse zaten Kremlin'den onaylıdır. Yalnız halka, bizde de demokrasi vardır demek için yapılıyor. Bu seçimleri kimse tanımayacak. İşgal edilen topraklarda seçim yapmak uluslararası bir suçtur” açıklamasını yaptı.

KırımHaberAjansı