TİYATRODA PROVAKASYON VAR!

Pygmalion Bir Demokrasi Müzikali

Öncelikli olarak düşüncemde, demokrasinin vazgeçilmezleri arasında yer alan  tiyatro oyunları, mizah, karikatür ve düşüncenin ifade edilmesi çerçevesindeki her türlü faaliyetin suç olarak görülmeyeceği vardır. Ancak, KKTC’de 24 Mart günü galası yapılarak sahnelenen, adeta örtülü bir terör faaliyeti olan Pygmalion Bir Demokrasi Müzikali’ni bu çerçevede, diğer bir ifade ile sanatsal bir faaliyet olarak  değerlendiremeyeceğim. Çünkü hiçbir oyun veya sahne halkın kışkırtılığı bir alan değildir ve olmamalıdır.

Ama KKTC’de  sergilenen tiyatro oyununda senaryo gereği perdelerini kışkırtmak için açmıştır. Sahnede kin ve nefret vardır. Kısacası Türkiye düşmanlığı körüklenerek yazılmış. Oyunun afişinde kaçan kişi olarak gösterilense, KKTC Cumhurbaşkanına destek veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’dır.

Sahnelen tiyatro oyunu, Kıbrıs’ta yaşadığı rivayet olan heykeltıraş veya "yontucu-kral" olarak anılan, 1912 yılından bu yana adına tiyatro eserleri yazılan Pygmalion’in KKTC’deki uyarlaması.

KKTC’deki oyun Bertolt Brecht'in epik tiyatro anlayışı ile açıklanabilir mi? Evet, siyasal amaçları olduğu için değerlendirilebilir. Ama bir çok oyununu izlediğim ve okuduğum Brecht hiçbir oyunda halkı, seyirciyi, bir hafta sonra yapılacak bir eyleme davet etmemiştir!.. Ve Brecht Hitlere karşı, Hitleri piyasaya çıkartanlarla birlikte hareket etmemiştir. Bercht; Bağımsızdır ve  devrimcidir.

KKTC’deki tiyatro oyunundan da anlaşıldığı üzere 1 Nisan’da büyük bir eylem planlanıyor. Oyunun yönetmeni, KKTC eski Cumhurbaşkanı Mustafa AKINCI’nın özel kalem müdürü Cenk GÜRÇAĞ’dır. Tiyatro oyununda Gürçağ  aynı zamanda kralı oynayan ve seyirciyi bu eyleme davet eden kişi. Ve seyircinin 1 Nisan’daki eyleme ne kadar katılacağını da görmek istiyor!.. Anlaşılacağı üzere oyun biranda günlük siyasetin bir eylem alanına dönüşüyor.

Oyunda kovalanması gereken kişilerin başında KKTC Cumhurbaşkanı, onu destekleyen ERDOĞAN bulunmaktadır. Hatta KKTC Meclis Başkanı olan Zorlu TÖRE’ye de 5 kere de seçildiği için gönderme yapılmakta..

Ne yapalım karşı bir oyun yazıp, halkı KKTC’de “Barakacılar”  olarak bilinen kişi ve grupların üstüne mi salalım?

Tabii ki hayır! KKTC’de  ne böyle bir oyun yazılır, ne de böyle bir eyleme girilir. Çünkü bunu ancak oyun içinde oyunu seven, halkı köle olarak görmek isteyen küreselci paylaşımcıların çizgisinde olanlar yapar. Onun örneği de 11 Mart 2020 tarihinde, Pandemi bahanesi ile KKTC’de OHAL isteyen dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa AKINCI ile gördük.

KKTC halkına küreselcilerin istediği şekilde, “Pandeminin” tedbirleri diyerek;  maske, mesafe aşı ve hatta pedofili bill gates’in emri ile  çocuklara aşı yapılsın diye inletenler bu oyunu yazanlar değil mi?

Yönetmen-oyuncu Cenk GÜRÇAĞ, arkadaşları ve yoldaşları ile ekonomiyi bozacak tüm kararların arkasında yer almıştır. Şimdi de 1 Nisan’da halkı ayaklandırmak için Pygmalion Bir Demokrasi Müzikali adlı tiyatro oyununu yazmıştır.

Türkiye ise  kendine karşı  yapılan  bu eylemi görmeyecek;  Görse bile, oyunun oyuncuları, “TC tiyatro yapmamıza dahi müsaade etmiyor” diyecekler öyle mi?

Yönetmen Gürçağ,  halkı değil, belli bir çevreyi klasik Türkiye düşmanlığı ile KKTC hükümetine karşı kışkırtacak, bu oyuna da Girne Belediye Başkanı Nidai GÜNGÖRDÜ ve  Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet HULUSİOĞLU sponsor olacak ve ……..

ERDOĞAN’da kaçacak öyle mi?