Küba'da yakıt piyasası onlarca yıldır ülke hükümeti tarafından sübvanse ediliyor ve dünyanın en ucuzları arasında yer alıyor.

Normal benzinin litre fiyatı %528 artışla 25 Küba Peso'sundan (Kupa) (0,20 Dolar) 132 Kupa'ya (1,10 Dolar) çıkacak, premium benzinin fiyatı ise 30 Kupa'dan (0,25 Dolar) 156 Kupa'ya (1,30 Dolar) çıkacak.

Maliye ve Fiyatlar Bakanı Vladimir Regueiro hafta başı devlet televizyonunda yaptığı açıklamada benzine %520 oranında artış yapıldığını duyurdu.

Geçen ayın sonlarında Ekonomi Bakanı Alejandro Gil, ülkede döviz sıkıntısı yaşandığı ve onlarca yıldır süren ABD ambargosu altında olduğu için hükümetin artık yakıt sübvansiyonunu karşılayamayacağını itiraf etti.

Zamlar, aynı zamanda sübvansiyonun fiyatlarda yarattığı açığı kapatmayı da amaçlıyor.

Yetkililer, yakıt parasını dövizle ödemek zorunda kalacak turistler için bir servis istasyonu ağı oluşturulacağını söyledi.

Ülkedeki neredeyse tüm temel mal ve hizmetlerini sübvanse eden Küba hükümeti, geçen ayın sonlarında ülkeyi sarsan ekonomik krize çözüm bulmayı amaçlayan bir önlem paketini açıkladı. Atılan adımlar arasında sigara ve tütün fiyatlarının yanı sıra sıvılaştırılmış gaz, su, benzin, ulaşım ve enerji gibi temel hizmetlerin fiyatlarının artırılması da yer alıyor.

Resmi tahminlere göre ada ekonomisi 2023'te yüzde 2 küçülürken enflasyon yüzde 30'a ulaştı.

AMERİKAN AMBARGOSU

Küba para birimi, hükümetin karmaşık çift para birimi sistemini terk etmesinden sonra 2021'de keskin bir düşüşe başladı. Hükümet, merkez bankasının ABD dolarına karşı potansiyel yeni bir döviz kuru üzerinde çalıştığını açıkladı.

Küba, 1960'ların başından beri ABD'nin ekonomik ablukası altında. Barack Obama'nın başkanlığı sırasında kısıtlamalar hafifletildi, ancak daha sonra Donald Trump döneminde yeniden uygulamaya konuldu.

Kremlin: Ukrayna'yla müzakereleri Londra engelledi Kremlin: Ukrayna'yla müzakereleri Londra engelledi

Ekim ayında Havana, ABD'yi Küba'da ekonomik krizi kışkırtmakla suçladı. Küba hükümetine göre Washington'un yaptırımları adada ciddi gıda, yakıt ve ilaç kıtlığına yol açarak kitlesel göçe yol açtı.