Eski Rusya Devlet Başkanı, mevcut Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığının tanınmasının "çok hassas" bir konu olduğunu söyledi.

Bu iki bölgenin diğer ülkeler tarafından tanınmasının genel konjoktürle de çok yakından alakalı olduğunu söyleyen Medvedev, "Bizim bu bölgeleri tanıma kararımızın Batı'da heyecan yaratmadığı açık, tanımayacaklarını söylediler. Elbette bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz ama eminim ki tarih er ya da geç her şeyi yerli yerine oturtacaktır. Onları tanımak isteyen ve Batı'dan korkmayan devletler bunu başaracaktır." dedi.

KKTC ÖRNEĞİNİ VERDİ

Bir bölgenin tanınmasıyla alakalı tartışmaların sadece Abhazya ve Güney Osetya'yla sınırlı olmadığını söyleyen Medvedev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) gibi birçok bölgenin de benzer durumda olduğuna dikkati çekti.

Bir bölgenin kaç ülke tarafından tanınması gerektiğinin bir öneminin olmadığını, devletin ortaya çıkması için mühim olanın "tanınma olgusu" olduğunu söyleyen Rus politikacı, "Onlar da (KKTC) tanınmıyor. Ancak bu onların bağımsız kabul edilmesini engellemiyor. Örneğin, Türkiye tarafından tanınıyorlar. Bir dizi tüzel kişiliğe de sahipler. Kosova hakkındaki bitmek bilmeyen konuşmalardan bahsetmiyorum bile." ifadelerini kullandı.

İsrail medyasında Türk ambargosu analizi: Bizi çok zor günler bekliyor İsrail medyasında Türk ambargosu analizi: Bizi çok zor günler bekliyor

GÜRCİSTAN-RUSYA İLİŞKİLERİ

Gürcistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bahsi geçen bölgeler üzerinde kontrolünü kaybetmişti.

Moskova, Gürcistan'ın güç kullanarak Güney Osetya'nın kontrolünü yeniden ele geçirme girişimine saldırıyla karşılık vererek, 2008 yılında bu bölgelerin bağımsızlığını tanımıştı.

Rusya'nın Gürcistan'la ilişkileri o tarihten bu yana yumuşamış olsa da Moskova yönetimi, Batı'nın Gürcistan'ı NATO'ya kabul etme olasılığını masadan kaldırmıyor. Bu sebeple, Gürcistan'ı Abhazya ve Güney Osetya üzerinden göz hapsinde tutuyor.