Bu yaz size hiç bitmeyen bunaltıcı bir sıcak hava dalgası gibi geldiyse, yalnız değilsiniz. NASA, yaptığı açıklamada, 2023 yazının kayıtlara geçen en sıcak yaz olduğunu duyurdu. NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden uzmanlar, sıcaklığın El Niño adı verilen doğal bir iklim modeliyle birlikte insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlı olduğunu söyledi.

2024'ün ilk Güneş tutulması 8 Nisan yarın! 2024'ün ilk Güneş tutulması 8 Nisan yarın!

Küresel kayıtlar 1880 yılına kadar uzanıyor. NASA verilerine göre Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları, kayıtlara geçen tüm yazlardan 0,23 santigrat derece daha sıcak geçti. 1951-1980 yılları arasındaki ortalama yaz ile karşılaştırıldığında, 2023 yazı 1,2 santigrat daha sıcaktı. NASA, Kuzey Yarımküre'de Haziran-Ağustos aylarını meteorolojik yaz olarak kabul ediyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, "2023 yazının rekor kıran sıcaklıkları sadece bir dizi rakamdan ibaret değil, gerçek dünyada korkunç sonuçlara yol açıyor" dedi. Nelson iklim değişikliğini "gezegenimiz ve gelecek nesiller için bir tehdit" olarak nitelendirdi.

2023'ün yaz ayları için küresel sıcaklık anomalisi haritası, 1951'den 1980'e kadar olan temel ortalamayla karşılaştırıldığında farklı bölgelerin ne kadar daha sıcak veya daha soğuk olduğunu gösteriyor..
NASA, iklim değişikliğinin ve böylesine kavurucu bir yaza yol açan küresel ısınma eğiliminin arkasındaki itici güç olarak özellikle insan kaynaklı sera gazı emisyonlarını gösterdi. İklim ve Enerji Çözümleri Merkezi'ne göre bu sera gazı emisyonlarının çoğu Çin, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden kaynaklanıyor. Kişi başına düşen sera gazı emisyonu en fazla ABD ve Rusya'da.

NASA, yüzey hava sıcaklığı verilerini, denizde bulunanlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki binlerce meteoroloji istasyonundan topluyor. Ajans sadece ham ısı rakamlarına bakmıyor, bunun yerine sıcaklık anomalilerini hesaplıyor, yani sıcaklıkların önceki ortalamalardan ne kadar farklı olduğuna da bakıyor.

Denizdeki sıcaklıklarda ne olduğu, insanların karada ne yaşadıkları kadar önemli. NASA JPL iklim bilimcisi Josh Willis, "Kısmen El Niño'nun geri dönüşüyle beslenen olağanüstü yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları, yazın rekor sıcaklığından büyük ölçüde sorumluydu" dedi.

İnsan vücudu, en fazla kaç derecelik sıcaklığı tolere edebilir?İnsan vücudu, en fazla kaç derecelik sıcaklığı tolere edebilir?

El Niño, Pasifik Okyanusu'nun bazı bölgelerinde normalden daha yüksek yüzey sıcaklıklarının tekrarlandığı doğal bir hava modeli. El Niño, yaz boyunca koşulları daha da kötüleştirerek rekor düzeyde yüksek sıcaklığa zemin hazırladı. Yaz mevsimi 2023 yılında Kuzey Yarımküre için tarih olabilir, ancak gelecek için endişeler devam ediyor. Dünya ısınmaya devam ettikçe daha fazla rekor kırılabilir.

Chip