Lityum madenciliği ve hidrojen projelerinde yolsuzlukla suçlanan Portekiz Başbakanı Antonio Costa istifa etti. Costa'nın istifası, Sosyalistlerin çoğunluğu oluşturduğu yönetimine yolsuzluk soruşturması açılmasının ardından geldi. Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo ile görüşmesi sonrasında televizyondan yayınlanan istifa konuşmasında Costa, "vicdanının rahat olduğunu" söyledi.

BAŞBAKAN'IN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ GÖZALTINDA

Portekiz'de savcılık, ülkenin kuzeyinde verilen lityum arama ruhsatı, Sines limanındaki bir hidrojen projesi ve yine buradaki bir mega veri merkezi yatırımı konusunda yolsuzluk ve nüfuzu kötüye kullanma iddialarını soruşturuyor.

Savcılık, Altyapı Bakanı Joao Galamba ve ülkenin çevre ajansı APA'nın başkanı Nuno Lacasta'nın söz konusu soruşturmada resmen şüpheli olduğunu açıkladı. Başbakanlıktan istifa eden Costa'nın özel kalem müdürü Vitor Escaria ve yolsuzluklardan birinin yaşandığı belirtilen Sines kasabasının belediye başkanı Nuno Mascarenhas dahil beş kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, Costa'nın arkadaşı olduğu bilinen ve iş dünyasına danışmanlık hizmeti veren Diogo Lacerda Machado da bulunuyor.

HÜKÜMET BİNALARINDA ARAMA

Danışman Escaria'nın ofisinin yanı sıra altyapı ve çevre bakanlıklarının da aralarında bulunduğu bazı hükümet binalarında 40'ın üzerinde arama yapıldığı açıklandı.

'COSTA'NIN ADINI KULLANIYORLARDI'

Savcılık, soruşturma sürecinde şüphelilerin ilgili anlaşmalar için "prosedürel engelleri" ortadan kaldırmak adına Başbakan Costa'nın adını ve yetkisini kullandığını duyurdu. Buna göre, Yüksek Mahkeme Costa'nın söz konusu anlaşmalardaki rolünü inceleyecek.

Beyaz Saray açıkladı: İsrail'den ABD'ye Refah teminatı Beyaz Saray açıkladı: İsrail'den ABD'ye Refah teminatı

Muhalefet ise hükümete derhal istifa çağrısı yaptı. Iniciativa partisinin Genel Başkanı Rui Rocha, "Başbakan istifa etmeli. Hükümet yolsuzluğa, çürümüşlüğe ve nepotizme batmış halde. Başbakan ülkeyi bataklığa sürükledi" dedi.