Reşat Nuri'nin Gizli El romanının özeti

Hukuk mezunu Şeref, babası ölünce parasal sıkıntıya düşmüş; Gemlik’te bir memurluk bulmuştur. Orada Narh Çiftliği sahibi Aziz Paşa, bir askerî doktorun kendisiyle tanıştırdığı Şeref’i oğluna öğretmen yapar. Paşa’nın İstanbul’da Fransız okulunda okuyan kızı Seniha’ya da Türkçe dersi veren Şeref, kıza âşık olur. Gizli aşkı anlaşılınca Seniha ile Şeref evlenirler. Şeref kendini hep küçük görmekte, bir işe yaramadığına inanmaktadır. Savaş başlayınca Şeref, Aziz Paşa’nın yardımıyla cepheye gitmez, gene Paşa’nın yardımıyla İstanbul’da bir görev alır. Daha sonra dış ülkelere gider. Savaş bitince ünlü ve zengin olmuş, İstanbul’a yerleşmiştir ama karı koca mutlu değildirler. Şeref eğlence hayatına dalar, bir gün nedenini bilmeden tutuklanır. Onu gene kayınpederi Aziz Paşa kurtarır. Kendisini nasıl karşılayacağını kestiremediği eşinin yanına, Gemlik’e dönmek ister ve döner. Seniha onu içtenlikle karşılar.

Romandaki karakterler

  • Şeref:  Yirmi dört yaşında okuldan mezun olup, Gemlik‘te memur iken Seniha ile evlenir.  Hırslı ve yükselme arzusu içinde olan Şeref, Miralay ile tanışıp yasadışı işlere bulaşır ve hapse girer.
  • Seniha: Şeref’in karısıdır ve Aziz Paşa‘nın Fransız mektebinde okumuş çok iyi Fransızca konuşan kültürlü bir kızdır.
  • Doktor Cemil:  Emeklilik günlerini Gemlik‘te geçiren, Şeref‘in Aziz Paşa ailesi ile tanışması ve Seniha ile evlenmesine yardımcı olan kişidir.
  • Aziz Paşa: Altmış beş yaşlarında olan Aziz Paşa, çiftlik işleri ile fazla ilgilenmeyen hayattan zevk almaya çalışan bir karakterdir.
  • Miralay Murat : Şerefi kanunsuz işlere bulaştıran ve sevk eden kişidir.

Gizli El romanı ne zaman yayımlandı?

Eser, 1924 yılında yayımlanmıştır.